23 korzyści, jakie możesz osiągnąć stosując alkalizację

 

  1. Wprowadzasz organizm w zdrowe środowisko zasadowe.
  2. Poprawiasz problemy związane ze złym wchłanianiem substancji w organizmie.
  3. Poprawiasz trawienie.
  4. Poprawiasz funkcjonowanie systemu energetycznego.
  5. Poprawiasz elektrochemię ciała.
  6. Poprawiasz potencjał redoks (wskaźnik ORP– osiągasz mniejsze utlenianie organizmu, a większy stopień redukcji. Przekłada się to wprost na procesy starzenia. Więcej na ten temat pisałam tutaj.
  7. Poprawiasz i wspomagasz układ odpornościowy.
  8. Poprawiasz i wspomagasz mechanizmy homeostazy organizmu.
  9. Usprawniasz usuwanie toksyn. Następuje poprawa chelatacji substancji toksycznych z organizmu na zewnątrz, w tym usuwanie metali ciężkich.
  10. Zwiększasz dotlenienie organizmu.
  11. Zmniejszasz ból tkanek poprzez zmniejszenie kwasowości całego organizmu.
  12. Zmniejszasz ogólny ból poprzez neutralizację kwasu mlekowego, co stanowi główną przyczynę bólu.
  13. Zmniejszasz zaparcia spowodowane kwasowością.
  14. Zmniejszasz stany biegunkowe spowodowane poprzez nadmiar kwasowości.
  15. Poprawiasz krążenie krwi. Zdrowe ciśnienie zależy od odpowiedniego poziomu tlenku azotu, który nadmierna kwasowość zaburza. Ponadto, gdy organizm jest zbyt zakwaszony, następuje zwężenie naczyń krwionośnych, co również powoduje wysokie ciśnienie krwi.
  16. Zwiększasz przepustowość układu krwionośnego. Nadmierne zatykanie żył tętniczych wynika również z powodu zakwaszenia. W efekcie prowadzi to do zawałów. Ponadto poprawa stanu zdrowia po zawale w dużej mierze zależy na osiągnięcia prawidłowej zasadowości organizmu.
  17. Poprawiasz funkcjonowanie nerek. Nadmiar kwasowości – pH poniżej 6 – powoduje dysfunkcję nerek i ich uszkodzenia.
  18. Poprawiasz ogólną kondycję organizmu. Zmęczenie w skutek wysiłku sportowego spowodowane jest również nadmierną kwasowością ciała.
  19. Stwarzasz niesprzyjające warunki dla egzystowania patogenów. Wymiatanie wszelkiej patogennej flory. Wirusy, grzyby i inne patogeny rosną i rozmnażają się w ciele, gdy mają do tego sprzyjające warunki, jakimi jest zakwaszony organizm.
  20. Pozbywasz się wolnych rodników. Ich występowanie zależy w dużej mierze od poziom kwasowości organizmu. W środowisku zasadowym wolne rodniki i cała patogenna flora nie jest w stanie egzystować.
  21. Poprawiasz ogólny stan wzroku. Glikacja, jaskra, czy zaćma są to schorzenia, które ulegają uaktywnieniu lub pogorszeniu wraz ze wzrostem kwasowości organizmu.
  22. Poprawiasz funkcjonowanie trzustki. Prawidłowość jej działania zależy od poziomu wodorowęglanów, bez których komórki beta trzustki ulegają zniszczeniu.
  23. Zapobiegasz mutacjom DNA.

 

Ponadto, organizm potrzebuje wodorowęglanów ponieważ:

  • Wodorowęglany biorą udział w mechanizmach homeostazy, wspomagając alkalizację ciała i utrzymując płyny ustrojowe w zdrowej strefie pH. W przeciwieństwie do powszechnego myślenia, organizm ludzki nie jest aż tak doskonały, aby w łatwy sposób osiągać stan homeostazy. Idealnie zdrowy może i nie miałby z tym problemu, ale już lekko zaburzony, a zwłaszcza chory, w depresji, czy z występującymi zaburzeniami układu odpornościowego, ma to zadanie bardzo utrudnione.
  • Organizm potrzebuje sodu, ponieważ jest to główny i podstawowy składnik i elektrolit surowicy krwi. Sód jest istotny w zasilaniu, pochłanianiu i przekazywaniu składników pokarmowych i składników mineralnych pomiędzy komórkami krwi i ciała.
  • Wodorowęglany są przechowywane i wydzielane przez trzustkę. Są też potrzebne dwunastnicy w celu zneutralizowania kwasu solnego z treści pokarmowej żołądka podczas posiłku. Ma to na celu umożliwienie kolejnego etapu trawienia w dwunastnicy, gdzie aby wszystko przebiegało prawidłowo, środowisko musi być neutralne, tj. zasadowe
  • Wodorowęglany są istotną pomocą w syntezach energetycznych cyklu oddychania. Pomagają w procesie wymiany dwutlenku węgla i tlenu podczas oddychania na poziomie komórkowym i krwi.

 

Czytaj więcej:

Źródła:
  • Parhatsathid Napatalung with Bill Thompson – pH Balanced for Life: The Easiest Way to Alkalize, 2012
  • Andreas Moritz – Vademecum Naturalnego Zdrowia, 2006
  • www.earthclinic.com/remedies/baking_soda.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *