wtorek, 7 marca 2017

Lewatywa z kawy - jak podejść do tematu?



Lewatywa z kawy (lub jej lepsza opcja - hydrokolonoterapia) jest niezbędnym elementem oczyszczania wątroby według znanego naturopaty - Andreasa Moritza. Dr Hulda Clark, przy oczyszczaniu wątroby, co prawda nie powołuje się na ten etap kuracji, ale do mnie osobiście przemawiają argumenty za niezaniechaniem tego etapu.


Dla niewtajemniczonych lewatywy z kawy są najbardziej zaskakującym, a nawet dziwacznym elementem Kuracji Oczyszczania Wątroby. Krytycy atakują je i ośmieszają bez zadania sobie trudu poszukania odpowiedzi na pytanie o ich funkcje. Faktem jest, że bez tego prostego narzędzia odtruwającego organizm terapia jest dużo mniej skuteczna.

Dlaczego lewatywa jest taka ważna?

Efekt ten odkryli przed wojną prof. O. E. Meyer oraz prof. Heubner z uniwersytetu w Getyndze. Rozkurcz zwieracza Oddiego widoczny jest w endoskopii.

Kafestol - substancja znajdująca się w kawie, zwiększa kilkakrotnie aktywność S-transferazy glutationowej (wątrobowego enzymu odtruwającego).

Bez częstego, regularnego odtruwania pacjenci giną na śpiączkę wątrobową.

Aby umożliwić wątrobie stopniowe i wolne pozbycie się tych toksyn, kuracje te muszą być wstrzymywane, co znacznie zmniejsza ich skuteczność. Uzasadnione jest więc stosowanie lewatyw z kawy jako integralnej części protokołu. Andres Moritz za najskuteczniejszą jednak uważa kolonoterapię lub deskę colema-board.

Lewatywa z kawy:

  • znacznie zwiększa skuteczność kuracji oczyszczania wątroby
  • poza solą Epsom dodatkowo rozszerza drogi żółciowe
  • zwiększa produkcję żółci i w ten sposób ułatwia wydalanie kamieni żółciowych
  • pozwala uniknąć lub zminimalizować wszelkie nieprzyjemne dolegliwości podczas oczyszczania wątroby, np. nudności, bóle głowy.
  • zapobiega również ponownemu wypłukaniu mieszanki oleju lub produktów ubocznych z jelita do żołądka
  • bez lewatyw, dodatkowa porcja świeżo uwolnionych toksyn, może spowodować nowe uszkodzenia w wątrobie

Jak wykonać lewatywę - krok po kroku


Czego potrzebujesz:

  • zestawu do lewatywy na 1.5 litra płynów, wielorazowego użytku
  • 3 średnio czubate łyżki stołowe mielonej, organicznej kawy (nie rozpuszczalnej)
  • 1 litr wody (nie dawać więcej wody, bo wypłucze się za dużo sodu ze śluzówki jelita)


Przygotowanie:

  • kawę wsyp ostrożnie do gotującej się wody w dużym garnku (nie do zimnej, bo wykipi). Ilość wody nie ma znaczenia
  • zamieszaj, zmniejsz ogień do minimalnego wrzenia
  • przykryj nie całkiem szczelnie (inaczej wykipi) i parz przez 15-20 minut
  • ostudź i przecedź przez płótno lub sitko
  • dolej przefiltrowanej wody tak, aby wyszedł 1 litr odwaru
  • po ostudzeniu do temperatury ciała odwar jest gotowy

Wykonanie lewatywy:

  • wszystkie lewatywy przyjmuj najlepiej leżąc na prawym boku z kolanami podciągniętymi do brzucha (pozycja embrionalna)
  • wlewnik zamocuj ok. 0,5 metra ponad końcówką, nie wyżej
  • końcówkę najlepiej posmaruj wazeliną lub kremem
  • odwar wlewaj powoli (regulując pokrętłem), inaczej jelito zareaguje kurczem
  • w razie dyskomfortu (parcia) zamknij kranik i odczekaj, aż przejdzie
  • w trakcie wlewania głęboko oddychaj, aby roztwór zassał się do jelita
  • po wlaniu całego litra, staraj się utrzymać odwar w sobie 10-15 min (ale nie dłużej niż 15 min)
  • nie przewracaj się przy tym z boku na bok
  • jeśli nie masz parcia po kwadransie, wstań i poruszaj się normalnie, dopóki parcie nie wystąpi
  • jeśli nie uda Ci się wytrzymać 10-15 minut, nie szkodzi. Przy kolejnych lewatywach będzie lepiej


Powodzenia!

Źródła:
Andreas Moritz - Vademecum Naturalnego Zdrowia, 2006
Małachow G.P. - Lecznicza głodówka, 1996

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz