KARTA CHARAKTERYSTYKI – Spirulina

W pigułce

Spirulina dla zdrowia

  • z uwagi na bogactwo odżywcze, zarówno chlorella jak i spirulina definiowane są jako pożywienie, nie suplement diety
  • zapewnia organizmowi mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki czemu wątroba może uzupełnić swoje zasoby, a następnie z łatwością przekształcić je w to czego potrzebuje ciało w danym momencie
  • hamuje rozwój wirusów i bakterii
  • rewitalizuje wątrobę poprzez wiązanie setek toksyn i trucizn i usuwanie ich z głębokich struktur wątroby
  • wzmacnia system odpornościowy
  • wspomaga ponad dwa tysiące funkcji chemicznych, a zwłaszcza przechowywanie glukozy w wątrobie i konwersję białka
  • chroni organizm przed najniekorzystniejszymi efektami uszkodzeń komórkowych wywołanych przez kadm. Nauka niestety nie poznała jeszcze bliżej tego procesu, ale są to potwierdzone badaniami fakty
  • radykalnie zmniejsza liczbę przypadków uszkodzeń płodów ciężarnych myszy, którym podawano kadm
  • do niedawna uważana za środek wspomagający odchudzanie z powodu wysokiej zawartości fenyloalaniny
  • koniecznie rozważ zażywanie spiruliny (bądź chlorelli), jeśli jesteś na diecie niskobiałkowej, wegeteriańskiej czy wegańskiej, odchudzasz się czy uprawiasz sport. Obie algi są bogatym źródłem białka (przewaga dla spiruliny). Za pomocą bio dostępnego białka spirulina buduje masę mięśniową, a jednocześnie pozwala na pozbywanie się masy tłuszczowej
  • nowotwory nie lubią spiruliny z uwagi na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolenowy i szczepy probiotyczne). Badania mówią, że spirulina zawiera wiele aktywnych biologicznie związków, które mogą pomóc w leczeniu jednego z najbardziej agresywnych raków, jakim jest rak trzustki
  • spirulina jest silnym oczyszczaczem krwi (dzięki chlorofilowi i fikocyjaninie) – pomaga transportować tlen do komórek, stymuluje wzrost i odnowę komórek krwi, wymiata metale ciężkie
  • pozytywnie wpływa na niedokrwistość i choroby krwi (chlorella jednak wygrywa pod względem zawartości żelaza)
  • wykazuje też pozytywny efekt na układ sercowo-naczyniowy
  • zwiększa funkcjonalność mózgu – przebadana też w kierunku dzieci, które szybko się uczyły, zapamiętywały i lepiej kojarzyły fakty, w przypadku zażywania spiruliny
  • zdała celująco egzamin w programach Światowej Organizacji Zdrowia dla niedożywionych dzieci mieszkających w krajach niskorozwiniętych
  • poprawia zaburzenia poznawcze i pamięć (w tym Alzheimer)
  • łagodzi stany depresyjne, poprawia nastrój, daje uczucie spokoju i szczęścia. Posiada wysoki poziom L-tryptofanu, aminokwasu wytwarzającego w mózgu, jak również neuroprzekaźniki w postaci serotoniny i melatoniny
  • jeden gram spiruliny dziennie przeciwdziała niedoborom witaminy A, które mogą prowadzić do ślepoty
  • posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, niszczące bakterie i wirusy (np. HIV-1, enterowirusa, wirus cytomegalii, odry, świnki, grypy A i herpes simplex)
  • wzmocnia układ odpornościowy przez co ten produkuje więcej monocytów, komórek NK i makrofagów
  • pielęgnuje skórę i włosy, zapobiega utracie włosów
  • odmładza organizm od wewnątrz – jest naturalnym antyutleniaczem – wymiataczem wolnych rodników
  • wywiera pozytywny wpływ na wszystkie narządy, ale badania wskazują, że jest szczególnie korzystna dla naszej wątroby (badania Indian-Malezyjskie na myszach, International Journal of Integrative Biology, grudzień 2008 roku)
  • chroni nerki przed trwałym uszkodzeniem rtęcią (Badanie na Uniwersytecie Rjasthan, Indie)
  • świetnie działa na osoby starsze, które mają problemy z przyswajaniem witamin i minerałów z jedzenia

Co mam wybrać: chlorellę czy spirulinę?

Obie algi stanowią silny detoks organizmu. Spirulina dodatkowo to białkowa bomba odżywcza (zalecana również dla dzieci).

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE SPIRULINY:

  • ŻELAZO
    Zawiera 58 razy więcej żelaza niż szpinak i 28 razy bogatsze w żelazo niż surowa wątroba wołowa
  • FITOCYJANINA
    Rzadki niebieski pigment, występujący tylko w spirulinie, to super antyoksydant i stymulator systemu immunologicznego
  • CHLOROFIL
    Spirulina jest tuż po Chlorelli najbogatszym źródłem chlorofilu
  • AMINOKWASY
    Spirulina zawiera doskonały bilans 18-tu aminokwasów, w tym wszystkich niezbędnych aminokwasów których organizm nie może sam wytworzyć
  • WITAMINA E
    Spirulina jest najbogatszym źródłem naturalnej pełnowartosciowej witaminy E. … zawiera 3 razy więcej niż np. kiełki pszenicy
  • PIERWIASTKI ŚLADOWE
    Spirulina zawiera 96 pierwiastków śladowych synergicznie zbilansowanych przez naturę.
  • BETA KAROTEN
    Spirulina zawiera go 100 razy więcej niż papaia i 25 razy więcej niż marchew.
  • GLA
    zawiera 3 razy więcej GLA niż olej z wiesiołka
  • WITAMINA B12
    jest jednym z jej najbogatszych źródeł obok Chlorelli.
  • SÓD – DYSMUTAZA NADTLENKOWA
    bardzo silny enzym antyutleniający
  • BIAŁKO
    Spirulina składa się w 65-70% z białka roślinnego, które jest w przyswajalne w 95%. Dla porównania białko zwierzęce tylko w 18-20%

Poniższe tabele pozwolą Ci oszacować różnice tych alg i dokonać wyboru:

 

 

Zwróć na to uwagę

Pochodzenie algi

Podstawę tego suplementu stanowią algi i w tym wypadku także szczególną rolę odgrywa miejsce, gdzie są hodowane, czyli skąd pochodzą.

Jako, że wszystkie algi łatwo chłoną metale ciężkie (również te w naszych organizmach :) powinny pochodzić z czystych obszarów. Inaczej same w sobie będą zanieczyszczone metalami. Szczególnie zanieczyszczone są produkty pochodzące z Chin.

Z popularnymi produktami dzieje się niestety tak, że zaczynają być produkowane na skalę masową. W przypadku spiruliny i chlorelli niezwykle istotne jest skąd pozyskiwane są algi, gdyż wiele produktów obecnie na rynku jest mocno zanieczyszczonych z uwagi na obszary oddziaływania wybuchu elektrowni Fokushima.

Pewnej jakości spirulina pochodzi z:

  • Hawajów
  • niektórych rzek USA
  • niektórych obszarów Tajwanu (wolnych od wpływu Fokushimy)
  • preparatów ekologicznych specjalnie oczyszczonych pod kątem metali ciężkich

Dodatkowo, w kontekście detoksykacji metali ciężkich zdecydowanie lepiej radzą sobie wodorosty z Atlantyku, aniżeli te z Oceanu Spokojnego.

 

Uprawy kontrolowane – spirulina chłonie toksyny jak gąbka!

Wszelkie wysiłki zmierzające do produkcji spiruliny w warunkach naturalnych kończyły się niepowodzeniem. Jakość uzyskiwanego produktu była za każdym razem bardzo niska. Spirulina pochłania substancje toksyczne oraz bakterie chorobotwórcze z niesamowitą szybkością.

Ta użyteczna właściwość dla naszego organizmu może być jednak problemem w naturalnych zbiornikach wodnych, jeśli hodowla nie podlega kontroli. Niemożliwe jest zabezpieczenie jeziora przed dostępem bakterii, jak również utrzymanie w nim prawidłowego pH. Dochodzi do tego jeszcze problem wybuchu elektrowni Fokushima. Finalnie taką zanieczyszczoną algą robisz rzeczywiście detoks organizmu, ale jednocześnie dostarczasz sobie nowych toksyn. I mamy błędne koło..

Dlatego produkcja alg powinna odbywać się w sztucznych, specjalnie do tego celu zaprojektowanych zbiornikach. Zwróć uwagę, czy nabywany produkt posiada międzynarodowe znaki jakości, gwarantujące najwyższą czystość, a tym samym korzyści dla organizmu.

 

Proces Broken Cell Wall – mechaniczne uszkadzanie błony komórkowej

Bardzo ważny w przypadku chlorelli czy spiruliny jest proces mechanicznego łamania ścianki komórkowej (Broken Cell Wall) opatentowany metodą DynoMill. Zapewnia to podwyższoną biodostępność i kwalifikuje suplement to do klasy PREMIUM. Procesowi uszkadzania błony komórkowej otwiera drogę do całego bogactwa tych alg zawartego w ich jądrze. Przyswajalność suplementu wzrasta z 50% do około 90%!

 

Mykotoksyny

Spirulina to nic innego jak sinice znane pod starszą nazwą jako cyjanobakterie. Mają one zdolność do wytwarzania mykotoksyn. Mogą one w bardzo śladowych ilościach występować w spirulinie. Mykotoksyny są zazwyczaj przyczyną chorób nerek, wątroby (stłuszczenie, marskość), a nawet nowotworów.

Dlatego tak ważne jest odpowiednie źródło spiruliny, przebadane również pod kątem zawartości tych toksyn.

 

Beta-metyloamino-l-alanina

Spirulina może zawierać także aminokwas, który jest silną neurotoksyną (beta-metyloamino-l-alaninę). Przekracza ona barierę krew-mózg, a przewlekłe narażenie na jej oddziaływanie jest obecnie uważane za przyczynę choroby Parkinsona, zespołu otępienia i zaniku mięśni kończyn.

Kolejny argument na poszukiwanie dobrej jakości suplementu.

 

Lipopolisacharyd

To endotoksyna zlokalizowana w wewnętrznej części błony komórkowej spiruliny. Wywołuje wiele szkodliwych efektów ubocznych na nasz organizm, między innymi na:

  • mózg – obniża poziom dopaminy i serotoniny (neuroprzekaźników odpowiedzialnych za depresję, obniżony nastrój, brak motywacji)
  • układ rozrodczy – zaburzenia implementacji zarodka i obniżona płodność
  • tarczycę – obniża poziom hormonów (co powoduje spadek energii i samopoczucia)
  • wątrobę – powoduje niealkoholowe stłuszczenie i zapalenie wątroby
  • żołądek – zwiększa ilość greliny i zmniejsza ilość leptyny (podobnie jak owoce), co może powodować ciągłe uczucie głodu, mimo sporych ilości jedzenia
  • jelita – sprzyja powstawaniu nieszczelności (co może wywoływać różne alergie , ZJD lub niedobory witaminowe)
  • nadnercza – zwiększa wydzielanie kortyzolu (co może powodować przewlekłe zmęczenie, zaburzenia snu, czy uporczywe tycie)
  • nerki – powoduje zaburzenia sodu i potasu (co może skutkować obrzękami, zadyszką, skurczami mięśni)

Na pocieszenie mogę dodać, że zostało też udowodnione, że..

Pomimo faktu, iż algi łatwo kumulują metale i promieniowanie, to jednak nie uwalniają ich podczas wędrówki przez organizm, a jednocześnie wchłaniają polutanty z naszego ciała.

Taką teorię potwierdza również Anthony William (amerykański naturopata – jasnowidz).

Tak, czy inaczej, zawsze bezpieczniej wybierać algi przebadane i z czystszych rewirów, gdyż zdania na ten temat są mocno podzielone.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym – trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

Jak stosować?

ZALECENIE PRODUCENTA: 3 – 6 g dziennie

ZALECENIA EKSPERTÓW: 

  • dzieci 1 rok – 0.5 g
  • dzieci 4-5 lat – 0.7 g
  • dzieci 6 – 7 lat – 1 g
  • dzieci 8-10 lat: 2-3 g dziennie (pół łyżeczki)
  • dorośli / dzieci > 10 lat: 3 – 6 g dziennie (łyżeczka)

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: najlepiej poza posiłkami (pół godziny przed lub 1.5h po)

PORA DNIA:

CZAS KURACJI: 

  • minimum 1 miesiąc, aby uzyskać efekty detoksykacyjne.
  • jeśli nie ma silnej reakcji Herx’a, a ty czujesz się w miarę dobrze – kontynuuj kurację przez kolejne miesiące
  • jeśli masz nieprzyjemną reakcję Herx’a zrób sobie przerwę na 2 – 4 tygodni i znowu powróć do picia smoothie w trybie pełnego miesiąca
  • 1- 3 miesiące – dolegliwości nieprzewlekłe
  • 3 – 6 miesięcy – choroby przewlekłe. W przypadku poważnych chorób przewlekłych potrzeba minimum 6 miesięcy takiego detoksu. Liczą się również cykle przerywane, tj. np. w modułach miesięcznych i przerwa 2-4 tyg.

PRZECIWWSKAZANIA:  

  • kobiety w ciąży i matki karmiące

WSPÓŁDZIAŁANIE: 

ANTAGONIZM: –

Uwagi:

  • Kobiety w ciąży i karmiące

    Produkt nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

  • Zielony stolec

    Zielony stolec może być spowodowany wysokim stężeniem chlorofilu w spirulinie. Nie jest to niebezpieczny efekt. Tym bardziej nie jest to znak przedawkowania.

  • Większy jak i częstszy stolec

    Nawet w niektórych przypadkach do trzech razy dziennie. Jest to znak oczyszczania jelit i ich powrotu do zdrowego rytmu pracy

  • Bezpieczeństwo spiruliny

    Badania naukowe dowiodły, że spożycie spiruliny nawet do 1kg dziennie, nie niesie ze sobą żadnego ryzyka. Nawet, gdyby było możliwe połknąć tak dużą ilość chlorelli w ciągu jednego dnia to poza dolegliwościami ze strony żołądka w postaci uczucia ciężkości, nie przyniosłoby to żadnych skutków ubocznych. Alergiczne reakcje na chlorellę są możliwe, jednakże należą do rzadkości.

  • Uczucie wzdęcia?

    Jeżeli podczas przyjmowania spiruliny, czujesz się napęczniały, pij więcej wody oraz produktów bogatych w kwasy mlekowe: kefir, jogurt, zsiadłe mleko.

  • Phenylktonuria

    Chorzy na phenylktonurię nie powinni przyjmować spiruliny, jako że nie mogą metabolizować fenyloalaniny (aminokwasu zawartego w spirulinie)

  • Spirulina, a endotoksyny

    Spirulina zawiera niestety endotoksyny LPS. Piszę o tym, bo większość osób łyka dziś wszystko jak leci “dla zdrowia”. Akurat z tym suplementem należy uważać i robić przerwy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *