sobota, 10 lutego 2018

PROTOKÓŁ - Zakwaszamy żołądek




Nasz żołądek funkcjonuje dobrze tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest w nim bardzo kwaśno. Mówi się, że większość z nas (90% wg dr. Jonathana Wright) ma niedokwasotę żołądka, a to jest naprawdę poważny problem. Wszędzie podkreślam, że trawienie to esencja zdrowia. Wszystko leży u podstaw trawienia. Odpowiednie dokwaszenie żołądka może znacząco wzmocnić Twoje siły trawienne, a to przyczyni się do lepszego odżywienia całego organizmu i to bez skutków ubocznych powstających podczas złego trawienia.

Zanim przystąpisz do tego Protokołu oceń, czy jednak musisz zakwaszać swój żołądek. Być może jesteś w tych 10%? Pomoże Ci w tym prosty domowy TEST.


Etap zakwaszania żołądka jest ważnym elementem przygotowawczym do oczyszczenia jelit i uwzględniłam go w Wytycznych do Protokołu Czystych Jelit. Zauważyłam jednak, że jakoś dziwnie jest on przez niektórych z Was pomijany, a może niezauważany? Postanowiłam zatem opisać go w niezależnym poście i dodać do ogólnego PROTOKOŁU Autoimmunologicznego:



Jeśli leczysz tym protokołem chorobę autoimmunizacyjną, zerknij na jakim etapie PROTOKOŁU Autoimmunologicznego właśnie się znajdujesz:


Przeciwskazania do zakwaszania żołądka:

  • wrzody
  • uszkodzenia śluzówki żołądka
  • osoby z problemami z histaminą
  • odwodnienie

Najpierw trzeba to wszystko podleczyć:

  • pij dużo wody
  • unikaj lektyn i błonnika
  • staraj się jeść rozdzielnie i lekkostrawnie
  • rozdrabniaj mięso
  • z suplementów pomogą:
    • napoje probiotyczne (Joy Day, SCD, Vita Biosa)
    • aloes
    • nagietek
    • enzymy trawienne

Czasami trwa to tydzień, czasami i pół roku.

Metody zakwaszania żołądka:

Żeby zakwasić żołądek musisz przed każdym posiłkiem białkowym (mięsnym) wypić kwaśne, słone lub gorzkie.

A więc:

  • WODA Z CYTYNĄ
    Najprostszy sposób to sok z połowy cytryny (pół na pół z wodą) pity na 15 minut przed posiłkiem białkowym.

    Sok z cytryny ma pH między 2, a 2,5 czyli tyle, ile pH soku żołądkowego, ale pozbawiony jest substancji żrących, dlatego nas nie parzy.

  • WODA Z OCTEM JABŁKOWYM
    Kolejnym takim kwasem jest woda z mętnym ekologicznym octem jabłkowym ACV (np. z Rossmana) pita na 15 minut przed posiłkiem białkowym.

    • Dorośli: 2 łyżki ACV na 1/3 szklanki wody. Na początek warto zacząć od lżejszego roztworu (1 łyżeczka), bo dla żołądka może być to lekki szok. Jak nic nie boli, to następnego dnia 1 łyżka itd.
    • Dzieci: 1 łyżeczka (nie łyżka!) ACV na pół szklanki wody. Sprawdzamy też, czy żołądek nie boli.

      Wiele dzieci rodzi się z niskim poziomem kwasu żołądkowego, jeśli ich rodzice chorują. Przykładem jest mój synek, który już w wielu 5 miesięcy (będąc jeszcze karmiony tylko piersią) dowiedział się co to jest AZS.

    Ocet jabłkowy to moim zdaniem sposób lepszy od pierwszego, gdyż ACV ma nieskończoną ilość aspektów leczniczych. Przy okazji poprawisz swoje zdrowie neutralizując patogeny, czy też bilansując florę bakteryjną, a to tylko czubek góry lodowej.

    Więcej o ACV tutaj.

  • SÓL DOBREJ JAKOŚCI
    Szczypta dobrej soli na język na kilka minut przed posiłkiem białkowym to idealna metoda w sytuacji, kiedy nie masz octu, ani cytryny pod ręką. Sól również spełni swoje zadanie. Od biedy, w wyjątkowych sytuacjach, może być to zwykła sól kuchenna.
  • PRZYPRAWY
    Przyprawy takie jak kozieradka, anyż, bazylia, cząber, kminek, kolendra, czarnuszka dodawane do posiłków też są w stanie skutecznie pobudzić wydzielanie kwasu żołądkowego.
  • KROPLE ŻOŁĄDKOWE
    Na kilka minut przed posiłkiem białkowym zażyj 2-3 krople na język i połknij.
  • BETAINA HCL
    Betaina HCL, czyli chlorowodorek betainy to inaczej kwas solny występujący w naszym żołądku. Łykana na potęgę, no bo przecież wszyscy dziś mamy niedokwasotę żołądka..

    Osobiście byłabym ostrożna w jej zalecaniu. Po pierwsze nie rób nic na ślepo. Zanim zaczniesz brać betainę, może warto skonsultować się z lekarzem (dobrym lekarzem)? Może warto zrobić bardziej miarodajne testy (pH metrię, czy gastroskopię)? W tym temacie powinieneś mieć pewność, że Twój żołądek jest mocno niedokwaszony.

    Betaina HCL będzie na pewno wskazana dla tych, którym powyższe metody nie pomagają. Zazwyczaj dotyczy to osób chorych przewlekle. Jednak na betainę powinny szczególnie uważać osoby:

    • chorujące na zakażenia układu moczowego, gdyż może ona podrażnić pęcherz
    • przyjmujące leki NLPZ, albo aspirynę - zwiększone ryzyko krwawienia z przewodu pokarmowego i wrzody
    • metoda nie dla dzieci (w przeciwieństwie do powyższych)

    Jeśli już stosujesz Betainę, to:

    • nigdy przed jedzeniem, tylko na początku posiłku
    • zaczynasz od 1 kapsułki, po tygodniu robisz test z sodą. Jak dalej jest słabo, bierzesz 2 kapsułki. Po tygodniu znowu test. Jeśli wynik słaby - 3 kapsułki. I tak do 5 kapsułek. Jeśli to dalej nie działa - idziesz do lekarza. Jeżeli wyniki testu się poprawiają - schodzisz z kapsułek aż do 1.

Po kilkunastu minutach od wypicia mikstury żołądek powinien wydzielać już soki. Dzięki temu nie będzie on ciężki po zjedzeniu posiłku. Znikną wzdęcia, burczenia, gazy, czyli wyniki złego trawienia.

Jak długo zakwaszamy?

A to już względna sprawa. U niektórych kilka miesięcy, w wielu przypadkach nawet kilka lat, w ciężkich chorobach nawet i do końca życia.

To ponowny test sody, czy nawet lepiej – pH-metria / gastroskopia powiedzą Ci w jakim stanie jest Twój żołądek. Testy warto powtarzać co parę miesięcy. W przypadku Betainy - nawet co tydzień.

Jednakże zakwaszanie żołądka cytryną raz dziennie z rana możesz uznać za swoją profilaktykę. Gdy zaczyna się odbijać po takim drinku - robisz sobie przrwę.

Filizofia jedzenia

Prawidłowe trawienie to podwalina zdrowia. Szczególnie istotny temat jeśli chodzi o zakwaszanie żołądka. Długie przeżuwanie pokarmów, aż do znudzenia powinno stać się Twoim nawykiem. Na próżno walczyć z drożdżakami, pasożytami, jeśli w Twoich jelitach będzie pełno niestrawionego jedzenia.

Nie muszę chyba dodawać, że nie można się przy tym spieszyć. Pośpiech, stres i zamieszanie podczas jedzenia prowadzą do nieefektywnego trawienia, a finalnie do zmniejszenia kwasoty soków trawiennych Następuje wtedy opóźnienie informacyjne dla mózgu pomiędzy uczuciem głodu, a nasyceniem.

Nawet jeśli masz oczyszczoną wątrobę, a będziesz jadł jak na wyścigi, nie pozbędziesz się grzybicy. Świadomość tego powinna pobudzić Cię do dokładnego rozdrabniania pokarmu i mieszania go ze śliną. Trawienie zaczyna się już w jamie ustnej. Nierozdrobnione kawałki dostaną się gnilnym bakteriom i grzybom. Niby taka prosta czynność, a wymaga tyle samodyscypliny..



Seria Artykułów:

Źródła:

1

Daniel P. Kray - APPLE CIDER VINEGAR: A Modern Folk Remedy
Jerzy Zięba - Ukryte Terapie, 2014
Jonathan Wright - Why Stomach Acid Is Good for You: Natural Relief from Heartburn, Indigestion, Reflux and GERD, 2001
Good Digestion - Lynne McTaggart, 2010
Dr. Jonathan Wright - Why Stomach Acid Is Good for You?, 2001

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz