środa, 23 maja 2018

Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Syntetycznych Słodzikach: Aspartam, Sukraloza


Seria artykułów:

Aspartam jest słodzikiem zawartym w dietetycznej Coli, czy Pepsi, gumach bez cukru, lekach dla dzieci i tysiącach innych produktów typu „light”.


To Donald Rumsfeld, dawny prezes dużej firmy farmaceutycznej, wprowadził ten trujący środek spożywczy na rynek. Użył on swoich wpływów politycznych, aby zataić raporty toksykologiczne FDA, które wskazywały na aspartam, jako przyczynę nie tylko raka, ale także guzów mózgu.


W 1996 FDA opublikowała listę 92 działań niepożądanych aspartamu, które obejmowały: drgawki, utratę wzroku, otyłość, guzy jąder, sutka, mózgu, dysfunkcje seksualne, śpiączkę, nowotwory i śmierć – potwierdzone przez ponad 10 tysięcy skarg złożonych przez konsumentów.


Od kiedy w latach ’50 aspartam, glutaminian sodu i fluor zaczęły być serwowane naszej młodzieży wraz ze szkodliwymi programami szczepień, IQ przeciętnego absolwenta szkoły średniej spadło o 10%.

Podstępne wprowadzenie słodzików na rynek


Do słodzików zaliczamy:

  • aspartam (E951) - syntetyczny - niebezpieczny
  • sukralozę (E955) - syntetyczny - niebezpieczny
  • acesulfam K (E950) - syntetyczny - niebezpieczny
  • sacharynę (E954) - syntetyczny - niebezpieczny
  • mannitol (E421) - syntetyczny, ale pozyskuje się go także z roślin - substancja na bazie alkoholi cukrowych - niebezpieczny
  • sorbitol (E420) - substancja na bazie alkoholi cukrowych - niebezpieczny
  • maltitol (E965) - naturalny - bezpieczny
  • erytrytol (E968) - substancja na bazie alkoholi cukrowych - naturalny - bezpieczny
  • ksylitol (E967) - substancja na bazie alkoholi cukrowych - naturalny - bezpieczny
  • stewię - naturalny - bezpieczny

Producenci jedzenia i napojów, którzy przez lata finansowali badania mające dowieść, że cukier ani trochę nie szkodzi (taktyka ta przypomina trochę działania przemysłu tytoniowego), dobrze wiedzą, że tendencje na rynku się zmieniają. Dlatego zaczęli sprzedawać niskokaloryczne lub bezkaloryczne alternatywy. Ale czy są one zdrowsze? Pojawia się coraz więcej dowodów na to, że wręcz przeciwnie.

Substancje słodzące dodane do napojów gazowanych są obecnie uznawane za odpowiedzialne za uszkadzanie jąder i innych kluczowych obszarów ciała. 

Stymulacja mózgu dziecka takimi „zwiększającymi przyjemność”  chemikaliami w napojach, może w niektórych przypadkach zaprogramować jego zmysły do poszukiwania i używania mocniejszych substancji uzależniających, takich jak twarde narkotyki lub duże ilości alkoholu w późniejszym życiu.

Działanie syntetycznych słodzików i proces przybierania na wadze - badania


Celem stosowania pozbawionych kalorii słodzików jest nadanie potrawom słodkiego smaku bez dodawania kalorii. Ale organizmu nie da się tak łatwo oszukać..

Badanie na muszkach owocówkach wykonane przez naukowców z Uniwersytetu z Sydney wykazało, że sztuczne słodziki prowadzą do zmian w częściach mózgu odpowiedzialnych za regulację apetytu.

Odkryli, że muszki owocówki spożywają o 30% więcej kalorii po spożyciu sztucznych słodzików niż po spożyciu pokarmów słodzonych zwykłym cukrem. Co się w takim razie dzieje?

Badacz Greg Neely wyjaśnia: „Kiedy zachwiana jest równowaga między słodkim smakiem a ilością dostarczanej energii, mózg próbuje to nadrobić, zwiększając spożycie kalorii.”

Innymi słowy, jeżeli mózg myśli, że zaraz nastąpi skok poziomu glukozy (bo kubki smakowe podpowiadają mu, że zbliża się cukier), ale nic do niego nie dociera, w końcu uznaje, że dla równowagi musisz zjeść coś innego.

Muszki owocówki to oczywiście nie ludzie, ale te odkrycia pokrywają się z tym, czego już dowiedziono – spożywanie sztucznych słodzików, głównie w formie napojów gazowanych, nie jest wcale lepsze, a nawet może być gorsze niż spożywanie cukru. Tak wynika z licznych badań, które przytaczam na końcu.

Aspartam pozornie „odchudza”, finalnie powodując otyłość


Zakrojone na szeroką skalę amerykańskie kontrolowane badania wśród 80 tysięcy kobiet wykazało, że..

Osoby regularnie stosujące sztuczne słodziki przybierają na wadze w skali roku więcej niż te, które z nich nie korzystają.

Jeszcze bardziej zaskakujące było odkrycie, że wraz z powszechnym stosowaniem substancji słodzących, spożycie zwykłego cukru i słodyczy także wzrosło. Innymi słowy:

Im więcej jesz sztucznych słodzików, tym bardziej chce Ci się jeść, a co za tym idzie, słodziki spełniają rolę środków pobudzających apatyt.

Według badania spożywanie zwykłego cukru powoduje mniejszy przyrost wagi, niż w przypadku sztucznych słodzików. Nie bez powodu..

Aspartam jest wykorzystywany do tuczenia zwierząt, gdyż słodki smak, a jednoczesny brak cukru, powoduje u nich zwiększony wyrzut insuliny.

Tymczasem inny słodzik – sukraloza (E955) zawarty w marce Splenda, produkowany jest przez chlorownie cząsteczek cukru. Takie chlorowane cząsteczki gromadzą się nigdzie indziej jak w tkance tłuszczowej i mogą ujawnić swoje mordercze działanie wiele lat później.

Kierownik zespołu badawczego, prof. David Proce stwierdził, że..

Dzieci jedzące potrawy dietetyczne zamiast pełnokalorycznych, mogą wpaść w nałóg przejadania się i otyłość, gdy dorosną – zgodnie z raportem Uniwersytetu prowincji Alberta w Kanadzie z 2007 roku.

Powiązanie syntetycznych słodzików z chorobami autoimmunizacyjnymi


Splenda jest syntetykiem, a posiadając chlorowaną bazę DDT (dichlorodifenylotrichloroetan), może powodować choroby autoimmunologiczne. Oczywiście choroba AI w takim przypadku jest naturalną reakcją na atak słodzika i sposób zneutralizowania jego trucizn, tj.:

  • kwasu asparginowego (aminokwas)
  • fenyloalaniny (aminokwas)
  • alkoholu metylowego (alkohol z drewna) - może powodować utratę wzroku
  • formaldehydu (płyn balsamujący) – może powodować raka

Sukraloza zdecydowanie bezpieczna nie jest..

Słodziki, a cukrzyca


Istnieje bardzo wiele badań na ludziach dotyczących sukralozy. Jedno mało znane badanie chorych na cukrzycę używających słodzika, wykazało statystycznie istotny wzrost hemoglobiny glikozylowanej (HbA1c), która jest wskaźnikiem długoterminowego poziomu glukozy we krwi. Według FDA, wzrost glikozylacji hemoglobiny jeszcze pogarsza stan diabetyków.

Co ciekawe.. cukrzycy zużywają statystycznie najwięcej słodzików ze wszystkich ludzi!

Syntetyczne słodziki i nowotwory


Wiele krajów europejskich nie bez powodu zaprzestało stosowania sztucznych substancji słodzących. Polska niestety do nich nie należy.

Badania na zwierzętach wykazały, że sacharyna może powodować raka pęcherza moczowego. A najnowsze badania nad aspartamem przeprowadzone przez Fundację Ramazzini stwierdziły, że aspartam powoduje zależny od dawki wzrost liczby występowania wszystkich rodzajów nowotworów (chłoniaki, białaczka, nowotwory piersi), jeżeli jest spożywany na poziomie porównywalnym do tego, jaki spożywają ludzie w dietetycznych napojach gazowanych.

Badanie zostało opublikowane jako recenzja w najbardziej poczytnym czasopiśmie nauk o środowisku na świecie – Enviromental Health Perspectives – EHP.

Aspartam, mózg i układ nerwowy


Syntetyczne słodziki, a zwłaszcza aspartam może powodować rozległe uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego.

Aspartam znajdziesz wszędzie, ale prawdziwym okrucieństwem jest to, że słodzone są nim leki dla dzieci, które kupujesz w “bezpiecznej aptece”! Układ nerwowy młodego człowieka jest szczególnie wrażliwy na dawki słodzików.

Po dostaniu się do przewodu pokarmowego aspartam zmieniany jest na aminokwasy neuroprzekaźnikowe o niezwykle pobudzającym działaniu:

  • kwas asparginowy
  • alkohol metylowy
  • fenyloalaninę
  • alkohol metylowy
  • formaldehyd


Alkohol metylowy

To jedna z najbardziej niebezpiecznych substancji, które przedostają się do naszego organizmu po zjedzeniu słodzików. Może on z łatwością sforsować barierę krew-mózg, przenikając przez krwioobieg do ośrodkowego układu nerwowego, gdzie bezpośrednio:

  • wpływa na neuroprzekaźniki
  • zmienia funkcje mózgu
  • powoduje uszkodzenie mózgu

Oprócz otyłości i depresji, sztuczne substancje słodzące są także odpowiedzialne za:

  • bezsenność
  • bóle i zawroty głowy
  • utratę pamięci
  • nudności
  • zespół napięcia przedmiesiączkowego
  • ataki paniki
  • napady padaczki
  • stymulację gruczołów piersiowych, co prowadzi do raka piersi

Aspartam ponadto pogarsza i nasila objawy takich chorób jak:

  • fibromialgia
  • stwardnienie rozsiane
  • toczeń
  • ADD (zaburzenia deficytu uwagi)
  • cukrzyca
  • choroba Alzhaimera
  • chroniczne zmęczenie (CFS)
  • depresja

Inne substancje słodzące mają podobne działanie do aspartamu. Sztuczne słodziki nie tylko wpływają na mózg, ale mogą też zmieniać skład flory bakteryjnej, co może okazać się dewastujące dla zdrowia całego organizmu.

A co ma aspartam wspólnego z anemią sierpowatą?


Sprawy ze słodzikami zaszły już tak daleko, że obecnie aspartam został opatentowany jako lek na anemię sierpowatą! Paradoksalnie jedną z wielu chorób, które on sam powoduje! Ktoś stwierdził, że pojedyncza zawartość aspartamu obniża zawartość sierpowatych krwinek we krwi. Tymczasem..

Aspartam metabolizuje się w kwas mrówkowy, który przenoszony z komórki do komórki, zabija je wszystkie pozostawiając pęcherze martwej tkanki. Aspartam jest zatem trucizną metanolową, a metanol jest znany z tego, że powoduje poważne wady wrodzone i zaburzenia rozwojowe, takie jak autyzm, nadpobudliwość u potomstwa konsumentów aspartamu.

Mannitol i Maltitol - Zdrowe, czy nie zdrowe?


Mannitol i maltitol to wbrew pozorowm nie te same substancje, choć brzmią podobnie.

Znajdziesz wielu zwolenników mannitolu twierdzących, że to bezpieczny słodzik. Nie wiem z czego to wynika? Może właśnie z faktu zbieżności nazw z maltitolem (E965), który rzeczywiście jest bezpieczny. Nie powiedziałabym jednak tego samego o mannitolu.


Mannitol może wywoływać:

  • nadpobudliwość
  • wymioty
  • biegunkę
  • mdłości
  • pokrzywkę

Szczególnie stronić od niego powinny dzieci oraz osoby chorujące na cukrzycę.

Wpadamy w coraz większą „Słodką pułapkę”


To właśnie przez stosowanie w przemyśle spożywczym słodzików słodycze stają się coraz słodsze.

Słodziki to nad wyraz słodkie substancje. Ci, którzy ich używają mają tak zmieniony próg odczuwalności słodkiego smaku, że wszystko wydaje im się mało słodkie. A że większość populacji słodzików używa na co dzień, producenci dosłownie prześcigają się w ilościach cukru dodawanych do słodyczy.

Płacimy dziś naprawdę wysoką cenę za to, że wpadliśmy w tę „słodzikową pułapkę”.

Zawsze się zastanawiałam, czy to mój smak tak się zmienił po odstawieniu cukru, że wszystko wydaje mi się dziś strasznie słodkie, czy dosładzanie produktów przez producentów rzeczywiście ma miejsce? Jestem przekonana, że jedno i drugie to fakty niezaprzeczalne..




Seria artykułów:

Źródła
Andreas Moritz - Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania - Tom I, 2013
Andreas Moritz - Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania - Tom II, 2013
Andreas Moritz - Vademecum Naturalnego Zdrowia, 2006
Andreas Moritz, Rak nie jest chorobą, 2011
Amy Myers - The Autoimmune Solution, 2015
David Perlmutter, Carol Colman - Księga zdrowia mózgu, 2014
Bruce Fife - Jak pokonać Alzheimera, Parkinsona, SM i inne choroby neurodegeneracyjne, 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz