czwartek, 24 maja 2018

Uściślamy dietę, czyli cała prawda o Kakao i Gorzkiej czekoladzie


Seria artykułów:

Gorzka czekolada to jeden z tych demonizowanych pokarmów, który jest zaskakująco zdrowy dla naszych jelit. Ten kto wymyślił czekoladę mleczną był genialnym łotrem. To najbardziej pożądany, bo uzależniający, pokarm na świecie. Wiele razy próbowałam z niej zrezygnować – niż z tego! Jeśli tylko nachodzi mnie głód, a czekolada leży pod ręką, prawdopodobnie się nią zaopiekuję ) Dlatego też nie mam w zasięgu czekolady mlecznej – to jest z pewnością metoda skuteczna. Kupuję wyłącznie czekoladę gorzką (min. 90% kakao).

Czekolada mleczna

Mleczna czekolada jest kusząca z wielu powodów – między innymi dzięki smakowi, zapachowi i temu że rozpływa się w ustach.

Nie bez znaczenia też pozostaje oczywiście kwestia marketingu. Dodatkowo cechują ją magiczne proporcje 50/50. Połowa kalorii w tabliczce czekolady to cukier, a połowa to tłuszcz. Na pewno zauważysz, że podobne pożądanie pojawia się między innymi z pączkami, czy lodami.

Chociaż mówi się, że cukier uzależnia, mało kto ma ochotę jeść go wprost z cukierniczki. Niewiele osób wypiłoby też szklankę tłustej śmietany, ale gdy wymieszać je razem, dodać aromaty i zamrozić, powstają kuszące lody.

Czekolada gorzka


Moje uzależnienie od czekolady jest beznadziejne, choć kiedyś bywało gorzej.. Aby przezwyciężyć zachcianki, przeszłam na gorzką czekoladę, która nie tylko zawiera mniej cukru, ale przede wszystkim jest mniej uzależniająca.

Gorzka czekolada jest dozwolona pod warunkiem, że przeszedłeś przez pierwsze szczeble Protokołu Autoimmunologicznego, czy wyleczyłeś Candida. Chodzi głównie o wyleczenie jelit.

W początkowej fazie leczenia choroby autoimmunizacyjnej, tj. na Protokole AIP, czy gdy leczysz Candida czekolada nawet gorzka jest absolutnie zabroniona.

Gorzka czekolada jest szczególnie wskazana, jeśli zawiera dużo kakao. Niezdrowym składnikiem czekolady nie jest z pewnością wyłącznie cukier. A im czekolada bardziej gorzka, tym mniej cukru zawiera.

Warto inwestować w czekoladę bez emulgatora w postaci lecytyny sojowej, jednak będzie to z pewnością droższy wybór.

Kakao jest zaskakująco zdrowe


  • po rozłożeniu w jelicie grubym wytwarza tlenek azotu, który rozszerza tętnice i wzmacnia układ krążenia
  • jest też świetnym źródłem przeciwutleniaczy - flawonoidów i polifenoli, które mają korzystny wpływ na bakterie jelitowe i pamięć oraz zapobiegają wielu chorobom. Kakao ma ich więcej niż jagody, czerwone wino, czy zielona herbata.
  • hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych - za sprawą zawartych w nich antyoksydantów
  • pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres ze względu na cenne źródło magnezu
  • usuwa zmęczenie i poprawia nastrój, zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia, stąd często określa się go mianem czekoladowej ecstazy. Kakao jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną
  • wywołuje uczucie podekscytowania - składnik kakao - fenyloetyloamina zyskał przydomek czekoladowej amfetaminy, gdyż wysoki poziom tej substancji wprawia nas w stan ekscytacji
  • zwiększa popęd seksualny - napój przyrządzony z nasion kakaowca jest uważany za silny afrodyzjak. Tę moc kakao zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina
  • plemienia Kuna z Panamy, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znaczniej dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję.

Uważaj na to co kupujesz


Pisząc powyższe mam na myśli kakao, w ostateczności gorzką czekoladę 90%, nie czekoladę mleczną, czy inne kakaowe zamienniki.

Robiąc zakupy, na pewno natkniesz się na kakao dla dzieci, z pięknymi kolorowymi obrazkami, przykuwającymi wzrok naszych pociech. To nie o takie kakao nam chodzi. Produkty typu Nesquick to istna bomba cukrowa. Pamiętaj, że..

Cukier zawarty w kakale obniża zawartość jego cennych flawonoidów.

Odmiany Kakao:

  • Criollo - odmiana szlachetna
  • Trinitario - odmiana pośrenia
  • Forastero - odmiana najpopularniesza i najtańsza

Kakao na nie


Kakao zawiera niestety też trochę szczawianów i fluoru, podobnie jak zielona herbata. Ponadto zawiera też teiny, które upośledzają wchłanianie substancji odżywczych.

Szczawiany przy problemach z nerkami nie są zazwyczaj dobrym pomysłem. Jednak niektóre badania wskazują na to, że kakao może też zapobiegać kamicy nerkowej. Występująca w ziarnach kakaowca teobromina uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych.

I bądź tu mądrym.. Dla mnie kakao to produkt od natury i tak należy je traktować. Profilaktycznie jednak staraj się z czekoladą nie przesadzać, jak ze wszystkim zresztą :)

Przepis na napój poprawiający pamięć i zapobiegający demencji


  • pół zielonej papryczki chili w plasterkach gotuj w małej ilości wody 10 minut, odcedź
  • zalej 2 szklankami wody
  • wsyp 4 łyżki prawdziwego kako w proszku
  • dodaj łyżeczkę ekstraktu z prawdziwej wanilii
  • trzymaj na małym ogniu 5 minut, aż kakao się rozpuści
  • pij co drugi dzień




Seria artykułów:

Źródła
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26026398
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26456559
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21470061
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465250/
Andreas Moritz - Vademecum Naturalnego Zdrowia, 2006
Michael Mosley - Jelita wiedzą lepiej, 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz