czwartek, 16 sierpnia 2018

PROTOKÓŁ - Usuwamy pestycydy z żywności i organizmu, czyli Ozonator, Ocet i Soda w akcji



Seria artykułów:


Dzisiaj trzeba zmienić swoje wyobrażenie na temat tego, co nam najbardziej szkodzi, bo to co jest dla człowieka największym zagrożeniem, jest zazwyczaj niewidoczne dla oka. Jednym z takich zagrożeń są środki ochrony roślin.


Najczęściej wydaje się nam, że samo umycie owoców lub warzyw pod bieżącą wodą załatwia sprawę i w mig pozbywamy się szkodliwych substancji. Problem w tym, że zwykła woda nie radzi sobie z toksycznymi pestycydami, a to dlatego że skład pestycydów został tak opracowany, żeby na powierzchni owoców lub warzyw tworzyła się oleista, niezmywalna przez opady atmosferyczne powłoka.


W eko sklepie znajdziesz gotowe płyny do mycia warzyw i owoców. Dla mnie jednak nie są one żadnym rozwiązaniem. Po pierwsze drogie, po drugie usuwają jedynie większość szkodliwych bakterii (E.coli, Listeria czy Salmonella), a czym są te bakterie w stosunku do najgorszego - pestycydów? Metody przytoczone w tym protokole usuwają wszystko z jedzenia, czego nie chcielibyśmy zjeść, a ponadto kosztują grosze.

Metoda nr 1 - Ocet + Soda



Cały proces usuwania szkodliwych pestycydów jest banalny i trwa zaledwie kilka minut, a dzięki niemu możesz smacznie zajadać zdrowe warzywa i owoce.

Metoda usuwa z pożywienia:

  • szkodliwe bakterie (E.coli, Listeria czy Salmonella)

  • wirusy, pleśnie, grzyby

  • azotany

  • związki chemiczne służące do konserwacji żywności

  • zanieczyszczenia metaliczne

  • pestycydy

Metodyka postępowania:

  • Przygotuj kwaśny roztwór na bakterie:
  • 1 litr wody

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego

  • opcjonalnie do octu: 3 łyżki kwasku cytrynowego

  • do roztworu wkładasz owoce i warzywa na 2-3 minuty

  • Przygotuj zasadowy (alkaliczny) roztwór na pestycydy:
  • 1 litr wody

  • czubata łyżka sody oczyszczonej

  • do roztworu wkładasz owoce i warzywa na 2-3 minuty

  • Podczas tego procesu zauważysz, że woda zmieni swój wygląd. Stanie się mętna lub żółtawa, z tłustawą substancją zebraną na jej powierzchni.

  • Następnie owoce i warzywa opłucz w czystej wodzie o neutralnym pH 7 i wytrzyj do sucha.

Metoda nr 2 - Ozonator



Takie małe, a cieszy :) Ozonator to sprawdzony sposób na zdrowe powietrze, wodę i żywność w domu, a przy tym jest dużo tańszy niż drogie filtry hepa. Nie wyobrażam sobie bez niego życia w domu.

Ozonator to jeden z moich ulubionych domowych sprzętów typu “must have”. Większości kojarzy się z ozonowaniem samochodu, czy klimatyzacji. Przyznam, że u mnie najczęściej ląduje w kuchni. Nic jak ozon nie poradzi sobie z pestycydami, hormonami i antybiotykami zawartymi w żywności, a do tego w sposób bezpieczny!


Metoda usuwa z pożywienia:

  • szkodliwe bakterie (E.coli, Listeria czy Salmonella)

  • wirusy, pleśnie, grzyby

  • azotany

  • związki chemiczne służące do konserwacji żywności

  • pestycydy

  • zanieczyszczenia metaliczne

  • antybiotyki i hormony z mięsa


Uwaga: Nigdy nie ozonujemy mięsa z warzywami i owocami!

Ozonowanie warzyw:

  • warzywa i owoce umieść w naczyniu z wodą (najlepsze będzie szklane, bo ozon / tlen reaguje z metalem)

  • włóż do wody rurkę z dyfuzorem ozonatora

  • włącz ozonator na 10 minut

  • po zakończeniu ozonowania pozostaw żywność w wodzie na następne 10 minut

  • odlej wodę

  • warzywa i owoce są gotowe i bezpieczne do spożycia :)

Ozonowanie mięsa:

  • mięso umieść w naczyniu z wodą (najlepsze będzie szklane, bo ozon / tlen reaguje z metalem)

  • włóż do wody rurkę z dyfuzorem ozonatora

  • włącz ozonator na 20 minut

  • po zakończeniu ozonowania wodę wylej

  • mięso osusz na sitku

  • Przy ozonowaniu mięsa na powierzchni wytworzy się brzydka „piana”, którą należy usunąć przed wyjęciem mięsa z wody. Zawiera ona wszystko czego chcieliśmy się pozbyć.

W niezależnym artykule Moje elektroniczne zajawki – Sprzęty z serii „must have” przeczytasz dodatkowo o tym:

  • jakie ozon ma właściwości

  • co można ozonować

  • jakie parametry powinien mieć dobry ozonator

  • jak przygotowywać lecznicze kąpiele ozonowe

Metoda nr 3 - Ostateczność



Jeżeli z jakiś przyczyn nie możesz użyć żadnej z powyższych metod, a jedzenie pochodzi z supermarketu, to chociaż obierz owoce i warzywa ze skórki.

Ciekawi wyników?



Usuwanie pestycydów z organizmu

Usunięcie pestycydów z organizmu to zupełnie niezależna sprawa. Aby usunąć pestycydy, herbicydy i fungicydy, które są głęboko przechowywane w organizmie, zmieszaj po równo:

  • korzeń łopianu

  • koniczynę czerwoną

  • werbenę cytrynową

  • imbir

Zrób z tego herbatę zalewając jedną łyżkę stołową mieszanki na szklankę gorącej wody. Odstaw do zaparzenia (najlepiej, aż zioła opadną na dno).

A gdy nie masz wyjścia? Przede wszystkim - nie stresuj się!

Niestety, poza eko żywnością, ogólnodostępne jedzenie - trzeba to powiedzieć wprost - jest toksyczne. Taka sytuacja może być stresująca dla kogoś, kto nie ma innego wyjścia, jak żywność z supermarketu. Bądźmy szczerzy, nie wszędzie też uda Ci się zastosować powyższy protokół. Co wtedy?

Trzeba przecież coś jeść, a na stole stoi jedzenie z glifosatem.. Czy nie lepiej wtedy o tym wszystkim nie wiedzieć i jeść spokojnie? Zdecydowanie tak! Czasami myślę sobie, że niewiedza jest błogosławieństwem, z drugiej strony fakty są faktami.. I gdzie tu złoty środek?

Z jednej strony lepiej nie wiedzieć, bo się nie stresujesz. A nie ma jak stres.. Przewlekły stres może być nawet gorszy od pestycydów.. Może szkodzić na żołądek bardziej niż sam glifosat.. i sam w sobie jest w stanie wywołać chorobę.

Zatem.. jeśli się nie da inaczej, jestem w biegu, na wyjeździe, w restauracji, jem z glifosatem, i staram się o tym nie myśleć i nie przejmować :) Wiem, że są to sytuacje epizodyczne i zaraz wrócę do swojej kuchni, w której mam odpowiednie “narzędzia” do walki z pestycydami :)

Filmiki na temat ozonowania żywności

O dziwo, o ozonowaniu żywności mówili całkiem sensownie w Dzień dobry TVN:





Ten filmik pokazuje jak warzywa zmieniają swoją strukturę pod wpływem ozonu. Niesamowite zjawisko!





A tu widać co wychodzi z mięsa. Bleee…





Jeszcze jeden ciekawy filmik nt. eksperymentów z ozonem. Jest niestety słabej jakości, ale materiał wart uwagi:








Powodzenia ! :)



Seria artykułów:


Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12402681
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662157/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793380/
https://www.ozonesolutions.com/info/ozone-food-processing
https://www.foodsafetymagazine.com/magazine-archive1/octobernovember-2002/recent-ozone-applications-in-food-processing-and-sanitation/
www.earthclinic.com
https://food.ndtv.com/food-drinks/simple-tricks-to-remove-pesticides-from-fruits-and-vegetables-696039

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz