czwartek, 16 sierpnia 2018

PROTOKÓŁ - Usuwamy pestycydy z żywności i organizmu, czyli Ozonator, Ocet i Soda w akcji



Seria artykułów:

Dzisiaj trzeba zmienić swoje wyobrażenie na temat tego, co nam najbardziej szkodzi, bo to co jest dla człowieka największym zagrożeniem, jest zazwyczaj niewidoczne dla oka. Jednym z takich zagrożeń są środki ochrony roślin.


Najczęściej wydaje się nam, że samo umycie owoców lub warzyw pod bieżącą wodą załatwia sprawę i w mig pozbywamy się szkodliwych substancji. Problem w tym, że zwykła woda nie radzi sobie z toksycznymi pestycydami, a to dlatego że skład pestycydów został tak opracowany, żeby na powierzchni owoców lub warzyw tworzyła się oleista, niezmywalna przez opady atmosferyczne powłoka.


W eko sklepie znajdziesz gotowe płyny do mycia warzyw i owoców. Dla mnie jednak nie są one żadnym rozwiązaniem. Po pierwsze drogie, po drugie usuwają jedynie większość szkodliwych bakterii (E.coli, Listeria czy Salmonella), a czym są te bakterie w stosunku do najgorszego - pestycydów? Metody przytoczone w tym protokole usuwają wszystko z jedzenia, czego nie chcielibyśmy zjeść, a ponadto kosztują grosze.

Metoda nr 1 - Ocet + Soda



Cały proces usuwania szkodliwych pestycydów jest banalny i trwa zaledwie kilka minut, a dzięki niemu możesz smacznie zajadać zdrowe warzywa i owoce.

Metoda usuwa z pożywienia:

  • szkodliwe bakterie (E.coli, Listeria czy Salmonella)
  • wirusy, pleśnie, grzyby
  • azotany
  • związki chemiczne służące do konserwacji żywności
  • zanieczyszczenia metaliczne
  • pestycydy

Metodyka postępowania:

  • Przygotuj kwaśny roztwór na bakterie:

    • 1 litr wody
    • 1/2 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego
    • opcjonalnie do octu: 3 łyżki kwasku cytrynowego
    • do roztworu wkładasz owoce i warzywa na 2-3 minuty
  • Przygotuj zasadowy (alkaliczny) roztwór na pestycydy:

    • 1 litr wody
    • czubata łyżka sody oczyszczonej
    • do roztworu wkładasz owoce i warzywa na 2-3 minuty
  • Podczas tego procesu zauważysz, że woda zmieni swój wygląd. Stanie się mętna lub żółtawa, z tłustawą substancją zebraną na jej powierzchni.

  • Następnie owoce i warzywa opłucz w czystej wodzie o neutralnym pH 7 i wytrzyj do sucha.

Metoda nr 2 - Ozonator



Takie małe, a cieszy :) Ozonator to sprawdzony sposób na zdrowe powietrze, wodę i żywność w domu, a przy tym jest dużo tańszy niż drogie filtry hepa. Nie wyobrażam sobie bez niego życia w domu.

Ozonator to jeden z moich ulubionych domowych sprzętów typu “must have”. Większości kojarzy się z ozonowaniem samochodu, czy klimatyzacji. Przyznam, że u mnie najczęściej ląduje w kuchni. Nic jak ozon nie poradzi sobie z pestycydami, hormonami i antybiotykami zawartymi w żywności, a do tego w sposób bezpieczny!


Metoda usuwa z pożywienia:

  • szkodliwe bakterie (E.coli, Listeria czy Salmonella)
  • wirusy, pleśnie, grzyby
  • azotany
  • związki chemiczne służące do konserwacji żywności
  • pestycydy
  • zanieczyszczenia metaliczne
  • antybiotyki i hormony z mięsa
Uwaga: Nigdy nie ozonujemy mięsa z warzywami i owocami!

Ozonowanie warzyw:

  • warzywa i owoce umieść w naczyniu z wodą (najlepsze będzie szklane, bo ozon / tlen reaguje z metalem)

  • włóż do wody rurkę z dyfuzorem ozonatora

  • włącz ozonator na 10 minut
  • po zakończeniu ozonowania pozostaw żywność w wodzie na następne 10 minut
  • odlej wodę
  • warzywa i owoce są gotowe i bezpieczne do spożycia :)

Ozonowanie mięsa:

  • mięso umieść w naczyniu z wodą (najlepsze będzie szklane, bo ozon / tlen reaguje z metalem)
  • włóż do wody rurkę z dyfuzorem ozonatora
  • włącz ozonator na 20 minut
  • po zakończeniu ozonowania wodę wylej
  • mięso osusz na sitku
  • Przy ozonowaniu mięsa na powierzchni wytworzy się brzydka „piana”, którą należy usunąć przed wyjęciem mięsa z wody. Zawiera ona wszystko czego chcieliśmy się pozbyć.

W niezależnym artykule Moje elektroniczne zajawki – Sprzęty z serii „must have” przeczytasz dodatkowo o tym:

  • jakie ozon ma właściwości
  • co można ozonować
  • jakie parametry powinien mieć dobry ozonator
  • jak przygotowywać lecznicze kąpiele ozonowe

Metoda nr 3 - Ostateczność



Jeżeli z jakiś przyczyn nie możesz użyć żadnej z powyższych metod, a jedzenie pochodzi z supermarketu, to chociaż obierz owoce i warzywa ze skórki.

Ciekawi wyników?



Parametry dobrego ozonatora

Na rynku jest sporo tego typu urządzeń. Warto więc zwrócić uwagę na kilka parametrów, żeby nie wpuścić się przy zakupie w maliny. To co cechuje dobrej jakości ozonator to:

  • Ilość ozonu wytwarzanego na godzinę - 200 do 400 mg/godzinę lub więcej.
  • Wydajność 200 mg/godz. jest wystarczająca dla zastosowań domowych.
  • Wydajność pompki (powinna być 2-3l wydmuchiwanego gazu/min).
  • Timer elektroniczny - umożliwia nastawianie opóźnienia czasowego.
  • Ozonator powinien mieć “wejście” oraz “wyjście” gazu, zakończone w sposób pozwalający na nasadzenie rurki plastykowej. Wejście “zasysa”powietrze, wyjście wydmuchuje gaz zawierający ozon. Otóż, jeśli do wejścia ozonatora podłączony jest osusznik powietrza, ozonator będzie produkował znacząco mniej tlenków azotu, co pozwoli zastosować go nawet do produkcji “Nature’s Gift”.
  • Nie musi być oznaczenia, że ozonator nie produkuje tlenków azotu. Nie udało się stwierdzić, czy zwykłe ozonatory są szkodliwe nawet profesjonalistom. Ozonatory pracujące na zasadzie wyładowania koronowego ponoć nie produkują tlenków azotu ale są dużo droższe.

Usuwanie pestycydów z organizmu

Usunięcie pestycydów z organizmu to zupełnie niezależna sprawa. Aby usunąć pestycydy, herbicydy i fungicydy, które są głęboko przechowywane w organizmie, zmieszaj po równo:

Zrób z tego herbatę zalewając jedną łyżkę stołową mieszanki na szklankę gorącej wody. Odstaw do zaparzenia (najlepiej, aż zioła opadną na dno).

A gdy nie masz wyjścia? Przede wszystkim - nie stresuj się!

Niestety, poza eko żywnością, ogólnodostępne jedzenie - trzeba to powiedzieć wprost - jest toksyczne. Taka sytuacja może być stresująca dla kogoś, kto nie ma innego wyjścia, jak żywność z supermarketu. Bądźmy szczerzy, nie wszędzie też uda Ci się zastosować powyższy protokół. Co wtedy?

Trzeba przecież coś jeść, a na stole stoi jedzenie z glifosatem.. Czy nie lepiej wtedy o tym wszystkim nie wiedzieć i jeść spokojnie? Zdecydowanie tak! Czasami myślę sobie, że niewiedza jest błogosławieństwem, z drugiej strony fakty są faktami.. I gdzie tu złoty środek?

Z jednej strony lepiej nie wiedzieć, bo się nie stresujesz. A nie ma jak stres.. Przewlekły stres może być nawet gorszy od pestycydów.. Może szkodzić na żołądek bardziej niż sam glifosat.. i sam w sobie jest w stanie wywołać chorobę.

Zatem.. jeśli się nie da inaczej, jestem w biegu, na wyjeździe, w restauracji, jem z glifosatem, i staram się o tym nie myśleć i nie przejmować :) Wiem, że są to sytuacje epizodyczne i zaraz wrócę do swojej kuchni, w której mam odpowiednie “narzędzia” do walki z pestycydami :)

Filmiki na temat ozonowania żywności

O dziwo, o ozonowaniu żywności mówili całkiem sensownie w Dzień dobry TVN:



Ten filmik pokazuje jak warzywa zmieniają swoją strukturę pod wpływem ozonu. Niesamowite zjawisko!



A tu widać co wychodzi z mięsa. Bleee…



Jeszcze jeden ciekawy filmik nt. eksperymentów z ozonem. Jest niestety słabej jakości, ale materiał wart uwagi:






Powodzenia ! :)



Seria artykułów:


Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12402681
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662157/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793380/
https://www.ozonesolutions.com/info/ozone-food-processing
https://www.foodsafetymagazine.com/magazine-archive1/octobernovember-2002/recent-ozone-applications-in-food-processing-and-sanitation/
www.earthclinic.com
https://food.ndtv.com/food-drinks/simple-tricks-to-remove-pesticides-from-fruits-and-vegetables-696039

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz