piątek, 10 sierpnia 2018

Tajna broń chemiczna XXI wieku, czyli Pestycydy, Herbicydy, Glifosat i Roundup w natarciu - cz.1


Seria artykułów:

Czy wiesz, że na pole kukurydzy, rzepaku, pszenicy, czy soi wchodzi się w masce? Wiedziałeś, że wokół takich pól masowo giną pszczoły? Dlaczego tak się dzieje? Otóż wymienione uprawy są namiętnie pryskane Roundupem - bardzo silnym herbicydem. Zainteresowani wiedzą doskonale jakie to niesie za sobą skutki zdrowotne, dlatego nie pozwolą sobie na bezkarne maszerowanie po takim polu. Problem w tym, że ta sypana kukurydza ląduje później na naszym talerzu.. Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal..? A może lepiej nie wiedzieć co tam w tej kukurydzy siedzi..?


Zdaję sobie sprawę, że temat pestycydów jest oklepany jak żaden, ale mam wrażenie, że tak mocno utarł się w naszym wyobrażeniu, że dosłownie wypieramy jego destrukcyjne dla zdrowia skutki. A temat nie zakrawa przecież wyłącznie o kant naszego talerza! Jest na tyle globalny, że można go z powodzeniem zakwalifikować jako zagrożenie środowiskowe. Naukowcy szacują, że jak pszczoły wyginą, to 5 lat później zginiemy i my - ludzie.

Nasze ukochane pszczoły masowo giną


Temat jest dla mnie wyjątkowo bolesny, bo miałam w rodzinie wujka pszczelarza i w miarę na bieżąco byłam w temacie. Płakać mi się chciało jak słyszałam, że jego “pszczoły padają jak muchy”. Niedaleko jego uli znajdowało się pole rzepaku. Wielokrotnie prosił hodowców, żeby go wcześniej informowali o tym, że będą stosować opryski, to zamknie na ten czas swoje ule. Na marne..


Zwolennicy pestycydów mówią, że to roztocza zjadają pszczoły..


Oczywiście u przeciwników tej teorii usłyszysz, że najważniejszą przyczyną ginięcia pszczół są roztocza Varroa destrucor, powodujące warrozę. To niewątpliwie ma miejsce, roztocza rzeczywiście zjadają pszczoły, ale jednocześnie jest to przyczyna wtórna.

Prawda jest taka, że roztocza były z pszczołami od zawsze, a one mimo wszystko nie ginęły na skalę masową, tak jak to ma miejsce od 20 lat. Za ich obecną zagładę odpowiada wyjątkowo osłabiony system immunologiczny, dlatego właśnie roztocza je dosłownie zjadają.


A co osłabia pszczoły najbardziej?


Każdy pszczelarz Ci powie, że jak tylko na sąsiednich polach robią opryski, jego pszczoły już nie wracają do ula albo umierają jeszcze na miejscu. Zatem pestycydy nie tylko pośrednio (osłabiając ich system), ale również bezpośrednio wpływają na kondycję pszczół.

Do spektakularnych wytruć pszczół dochodzi najczęściej wskutek bezmyślnego stosowania pestycydów przez rolników, a takich jest niestety najwięcej. Duży przedsiębiorca nie pozwoli sobie na marnotrawco i wysypie na pole tyle ile trzeba - optymalne minimum. Przeciętny rolnik często się nie zna i sypie na potęgę.

O tym, że roztocza zabijają pszczoły wie każdy pszczelarz i świadomie podejmuje z tymi pasożytami walkę, jednak ostatnie doniesienia naukowców nie pozostawiają złudzeń - za masowe ginięcie pszczół odpowiadają również pestycydy i ich zabójczego dziania nie można dłużej bagatelizować.

Badania na pszczołach


Liczne badania pozwoliły ustalić, że obecnie największym zagrożeniem dla pszczół są pestycydy tzw. nowej generacji - neonikotynoidy (NN). NN są o wiele bardziej toksyczne dla pszczół niż DDT: od 5000 do 10 800 razy!

Pestycydy nowoczesnej generacji działają jak neurotoksyny. Zaburzają komunikację w neuronach mózgu pszczół i taka pszczoła dosłownie głupieje. Nie potrafi powrócić do swojego ula w obrębie zaledwie 1km odległości!

Wykazały to francuskie i brytyjskie badania. Naukowcy przyczepili do pszczół nadajniki radiowe, a następnie część owadów narazili na działanie neonikotynoidów (nowoczesnych pestycydów).

Porównanie wagi gniazd sprzed i po zakończeniu eksperymentu wykazało, że gniazda, które były poddane działaniu pestycydu, ważyły 8-12% mniej niż te, które nie miały kontaktu ze szkodliwą substancją. Okazało się również, że w gniazdach takich wykluwa się o 85% mniej królowych, a to oznacza, że w kolejnym roku będzie o 85% mniej gniazd.

Okazało się, że spośród tych, które miały kontakt z pestycydem, 10 do 32 % owadów wypuszczonych 1 km od gniada nie było w stanie do niego wrócić.

Jeśli pestycydy tak masowo zabijają pszczoły, to czy są one obojętne dla ludzkiego zdrowia? Hmm..

Pestycydy, herbicydy, glifosat, Roundup - czym są?


Glifosat (herbicyd) jest substancją aktywną w środkach chwastobójczych o nazwie Roundup. Został on wynaleziony i opatentowany przez firmę Monsanto na początku lat 70-tych. Od lat 80-tych najlepiej sprzedający się herbicyd. W roku 2000 wygasła ochrona patentowa i popularność glifosatu rośnie jeszcze bardziej.

Ja go nazywam herbicydem totalnym, bo wszędzie go pełno no i wybija dosłownie wszystko, oprócz rzecz jasna - zmodyfikowanego plonu.

Oprócz oczywistych zastosowań chwastoójczych, Roundup stosowany jest jeszcze do tzw. desykacji, czyli wysuszenia plonów.

Osuszanie rzepaku roundupem ułatwia rolnikom żniwa. Nie muszą już wykonywać ciężkiej pracy jak dotychczas, wystarczy, że posypią pole glifosatem. Mamy więc podwójne jego zastosowanie, tj. stosuje się go dużo częściej, niż by się nam wydawało.

Według zapewnień producenta glifosat miał być biodegradowalny, czyli ulegać rozpadowi niedługo po oprysku. Informacja ta wprowadzała jednak klientów w błąd, bo takich właściwości herbicyd nigdy nie miał. Firma Monsanto przegrała w tej sprawie procesy we Francji i USA, więc musiała usunąć z opakowań nieprawdziwą informację.

Problem w tym, że rolnicy wciąż stosują go “po staremu”, uważając, że mogą pryskać rzepak, z którego po kilku dniach pozyskują nasiona.


“Super technologia” Roundup Ready


Glifosat uzyskał szczególne znaczenie po opracowaniu roślin uprawnych modyfikowanych genetycznie (GMO), które zawierają gen odporności na działanie herbicydu (np. Soja Roundup Ready itd..).

W praktyce oznacza to, że dana roślina jest odporna na herbicyd Roundup i właściwie tylko ona.. Dzięki temu mogą w pigułce zrzucić pestycyd z samolotu i pokryć nim całe pole rzepaku.

Takie “bombardowanie” przetrwa tylko plon. Mikroorganizmy glebowe, różnorodność biologiczna, zdrowie gleby.. wszystko zniszczone. Dla producenta oczywiście nie ma to większego znaczenia. Niestety potem te pozostałości pestycydów i potencjalnie niebezpiecznych metabolitów zjadamy wraz z pożywieniem - my ludzie.

Na niektórych obszarach, gdzie stosuje się uprawy GMO, rozprzestrzeniły się już rośliny odporne na glifosat, co wymusza stosowanie jeszcze większej ilości środków ochrony roślin.

Zobaczcie jak w praktyce wygląda desykacja Glifosatem. Trochę jak science fiction.. Przerażające..


Wpływ pestycydów na nasze zdrowie


Glifosat zawarty w herbicydzie Roundup utrzymuje się w glebie i wodzie przez rok oraz jest bardzo szkodliwy dla człowieka.

Rośliny pryska się krótko przed zbiorem, w ten właśnie sposób trucizna trafia do produktów spożywczych — a glifosat nie rozkłada się jak twierdzą producenci, tylko kumuluje się w organizmach i ekosystemie i coraz bardziej szkodzi zdrowiu.

To, że glifosat jest pionierem Zespołu Nieszczelnego Jelita (ZNJ), wiadomo już od dawna. Poniższy filmik pokazuje jak dosłownie dziurawi on jelita:



Jerzy Zięba - Niszczenie ściany jelita przez Roundup

Ta silna neurotoksyna ma poza tym wiele innych szkodliwych “skutków ubocznych”.

Wywołuje między innymi szkody w mózgu i układzie nerwowym. Mechanizm tych szkodliwych działań polega na zwiększaniu powstawania wolnych rodników i wywoływaniu stanu zapalnego.

Ogromna ilość dodatków chemicznych spożywanych z żywnością obciąża system detoksykacji organizmu, którego zadanie polega na neutralizacji toksyn, zanim dokonają szkód w komórkach czy tkankach. Zażywanie suplementów zawierających antyoksydanty pomaga trzymać wolne rodniki pod kontrolą i redukować stany zapalne, ale na pewno nie zabezpiecza przed tak dużą ilością chemikaliów bombardujących organizm każdego dnia.

Niektóre badania wykazały, że glifosat działa jak substancja wywołująca zaburzenia endokrynologiczne – zakłóca pracę naszych gruczołów dokrewnych i może negatywnie wpływać na płodność.

Sekret ludzkiego zdrowia tkwi w trawieniu przyjmowanej żywności – stanie naszych jelit. Co się dzieje gdy aktywny składnik - Glifosat, którego zadaniem jest sianie spustoszenia wśród żywych roślin dostaje się do naszych jelit, zasiedlonych miliardami pożytecznych bakterii? Zaburza się dosłownie wszystko..


Część wypowiedzi Anthoniego Samsela - emerytowanego współpracownika rządu US ds. środowiska – nt. glifosatu (Roundup)


“Każdy kto jada żywność pryskaną i suszoną przez herbicyd Monsanto – Roundup, może się spodziewać znalezienia aktywnego składnika tego herbicydu – Glifosatu w swoim ciele.

  • Glifosat zaburza syntezę witamin i enzymów detoksykacyjnych takich jak np. glutation
  • Glifosat jest antybiotykiem zdolnym zabijać setki rodzajów bakterii odpowiedzialnych za funkcjonowanie naszego systemu immunologicznego i całego zdrowia.
  • To jest bezwzględna toksyna, broń chemiczna jak żadna inna, zdolna zabijać organizm w sposób zarówno bezpośredni jak i pośredni.
  • Herbicydy oparte na Roundupie firmy Monsanto mogą być najbardziej niszczącymi związkami dla naszej biologii i naszego środowiska.
  • Glifosat swobodnie przechodzi do krwi kobiet w ciąży i mleka matki. Badania wykryły go u 93 % kobiet w ciąży i w 80 % przypadków krwi pępowinowej.
  • Próbki mleka zawierające od 76 do 166 ug/l Glifosatu stanowią zagrożenie dla zdrowia niemowląt. Myśl, że niemowlęta otrzymują dawki glifosatu przez mleko matek jest przerażająca i pokazuje, że praktycznie nie ma ucieczki od tego chemicznego antybiotyku.”
  • Glifosat zaburza syntezę siarki i jej transport, przez co pogarsza przyswajanie Tryptofanu w jelitach, aminokwasu odpowiedzialnego za produkcję serotoniny.
  • Serotonina jest odpowiedzialna za regulację poziomu cukru i poziomu insuliny oraz czynnika IGF-1, odpowiada za neurogenezę – produkcję nowych neuronów w naszym ciele. Czyli innymi słowy gdy tracimy nasze neurony ze względów na oddziaływanie niekorzystne środowiska, stres, dietę to IGF-1 powinien zapewnić nowe neurony. Jak IGF-1 nie działa właściwie to możemy spodziewać się: Autyzmu, Demencji, obniżenia zdolności poznawczych.


Podpisz petycje przeciwko zagładzie pszczół:


A póki co - głęboki aktywizm. Zdrowo jeść, dbać o przyrodę i ekosystem. Ot co :)

Podpisz właściwe petycje i napisz do wojewódzkich posłów i senatorów w tej sprawie. To oni są bardziej decyzyjni, niż nasi ministrowie.



Seria artykułów:

Źródła:
Bruce Fife - Jak pokonać Alzheimera, Parkinsona, SM i inne choroby neurologiczne, 2014
David Perlmutter, Carol Colman - Księga zdrowia mózgu, 2014
Iwona Wierzbicka - Jedz świadomie - część 1, 2015
Iwona Wierzbicka - Jedz świadomie i pozbądź się wszelkich chorób - część 2, 2015
http://people.csail.mit.edu/seneff/
http://www.theindependentbd.com/magazine/details/126481/Harms-of-pesticides-and-formalin-on-health
http://fanaticcook.com
http://www.eioba.pl/a/4owt/desykacja-roslin-czemu-polscy-rolnicy-truja-nas-bezmyslnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz