czwartek, 18 maja 2017

KARTA CHARAKTERYSTYKI - Woda Destylowana


Woda destylowana dla zdrowia

Jeżeli Twoim priorytetem jest leczenie i poszukujesz na te cele jak najczystszych odczynników chemicznych, nie możesz zapomnieć o wodzie, z której będziesz sporządzać swoje mikstury.

Niezwykle ważny, jak nie najważniejszy, jest wybór odpowiedniej wody do sporządzania specyfików medycznych. W końcu ilościowo będzie stanowić ona podstawę Twojej mikstury zdrowotnej.

Najlepszą na te cele będzie dobrej jakości woda destylowana, a ta też potafi być w praktyce poważnie zanieczyszczona.

Woda destylowana na cele lecznicze ma być:

  • nie demineralizowana
  • nie filtrowana
  • bez dodatków
  • bez zanieczyszczeń

Zwróć na to uwagę !

  • Upewnij się, że kupiłeś wodę destylowaną, a nie filtrowaną

    Co to właściwie jest woda destylowana? Jest to przede wszystkim taka woda, która jest nią w rzeczywistości.

    Często niestety zdarza się, że kupowana woda destylowana wcale nią nie jest! Na wielu nalepkach możesz znaleźć informacje, że woda destylowana jest wodą filtrowaną. Bzdura! Woda destylowana to woda gotowana, odparowana i ponownie skoncentrowana do postaci ciekłej. Dopiero prawidłowy proces destylacji zapewnia jej jakość jakiej szukasz.

    Woda destylowana to woda tzw. „martwa”, czyli pozbawiona wszelkich minerałów. I o to właśnie nam chodzi. Woda destylowana jest oczyszczona ze wszelkich substancji i nie wejdzie też w żadne niepożądane reakcje z substancjami aktywnymi w Twoich miksturach zdrowotnych.

  • Woda destylowana, a demineralizowana

    Nie myl wody destylowanej z wodą demineralizowaną. To nie synonimy.

    Woda demineralizowana nie nadaje się do sporządzania mikstur leczniczych. Jest zbyt zanieczyszczona na cele prozdrowotne. Zapasy możesz zużyć co najwyżej do żelazka.

  • Certyfikaty jakości

    Zwróć uwagę na to, czy firma wydaje stosowne atesty jakości. 90% rynku zalewają nas produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w najgorszym trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami. Większość sprzedawana jest jako „czda” (czyste do analiz).

    Wdzięcznym przykładem tutaj jest kwas l-askorbinowy. Często kupujemy go jako lewoskrętną witaminę C na cele suplementacyjne. Jest to tak popularny produkt, że czarny rynek dosłownie kwitnie. W większości przypadków jest to chiński produkt przemysłowy, który z początku miał służyć do czyszczenia basenów. Okazał się jednak strzałem w dziesiątkę jako produkt na cele prozdrowotne! Osobiście nie odważyłabym się spożywać go w dłuższej perspektywie.. Dobry chemik „na oko” potrafi ocenić, czy takowy kwas kwalifikuje się w ogóle na jakość „spożywczy”, nie wspomnę o „technicznym”! Nie licz na to, że kupisz dobrej jakości witaminę C za 30zł ! Taka po prostu nie istnieje.

  • Jakość produktu

    Jakość produktu chemicznego o nazwie „spożywczy” nie nadaje się do wewnętrznej suplementacji! Ten parametr jest często błędnie interpretowany, bo „spożywczy” wydaje się odpowiedni do spożywania. Nic bardziej mylnego! Jakość „spożywcza” to parametr, który mówi o tym, że produkt może być wykorzystywany na cele produkcji spożywczej (np. do konserwacji żywności) lub na cele domowe (np. odpleśnianie produktów lub wekowanie).

    Wbrew ogólnemu pojęciu, do celów suplementacji nadaje się wyłącznie produkt o jakości „czysty” lub „czysty do analizy”. „Czysty” w rzeczywistości to w praktyce to samo co „czysty do analizy”. Różni je jedynie wymóg zakresu dokładności badań i liczba miejsc po przecinku w wynikach. A za tym idzie też i cena!

Powiązane artykuły

Woda jako, zapomniane przez lekarza, lekarstwo samo w sobie
Skok na głęboką wodę, czyli jakie cechy powinna mieć dobrej jakości woda pitna?
Przegląd wód pitnych – mój punkt widzenia
Poddajemy „kranówkę” tuningowi, czyli 11 wskazówek jak odpowiednio potraktować wodę z kranu

2 komentarze:

  1. Gdzie moge kupic te wode destylowaną a nie demineralizowaną ?

    OdpowiedzUsuń
  2. W dobrych sklepach chemicznych, samochodowych, na niektórych stacjach benzynowych.

    OdpowiedzUsuń