piątek, 2 czerwca 2017

KARTA CHARAKTERYSTYKI - Chlorella


Chlorella dla zdrowia

  • z uwagi na bogactwo odżywcze, zarówno chlorella jak i spirulina definiowane są jako pożywienie (tzw. superfood), nie suplement diety
  • chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych (uwaga: nieaktywna postać witaminy B12 – czytaj poniżej)
  • pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą: 50 razy pod tym względem przewyższa lucernę. Chlorella może z powodzeniem zastąpić jedzenie warzyw zielono-listnych
  • 60% składu chlorelli stanowi białko (w soi dla przykładu: białka jest zaledwie 30 procent). Około 20% to węglowodany, a 10% - tłuszcze. Białko chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne. Stąd też jest równorzędne z białkiem zwierzęcym, z jednym, tylko zastrzeżeniem: zawiera mniej metioniny. Ta właściwość może okazać się jednak w niektórych przypadkach zaletą
  • koniecznie rozważ zażywanie chlorelli (bądź spiruliny), jeśli jesteś na diecie niskobiałkowej, wegeteriańskiej czy wegańskiej, odchudzasz się czy uprawiasz dużo sportu. Obie algi są bogatym źródłem białka (przewaga dla spiruliny)
  • chlorellin zawarty w chlorelli, działa jak naturalny antybiotyk
  • stymuluje tworzenie specjalnych substancji produkowanych przez organizm, które powstrzymują infekcje
  • wzmacnia odporność - wspiera działanie komórek T, które walczą z patogenami
  • wspomaga pracę makrofagów - komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przeciwko czynnikom patogennym
  • pielęgnuje skórę i włosy, zapobiega utracie włosów
  • odchudza, dzięki właściwościom oczyszczania wątroby. Usprawnia jej drugą funkcję - zarządzanie tłuszczem
  • pomaga eliminować skutki chemioterapii i radioterapii
  • odmładza – jest naturalnym antyutleniaczem – wymiataczem wolnych rodników. Badania wskazują, że chlorella spowalnia proces starzenia. Znacznie zmniejsza stres oksydacyjny związany z zanieczyszczeniem środowiska, złą dietą i stylem życia. Naturalnie zwiększa poziom witaminy A, witaminy C i glutationu w organizmie eliminując dzięki temu wolne rodniki i chroniąc komórki
  • chlorella jest w stanie poprawić Twoje zdrowie w ciągu 2 tygodni!

Co mam wybrać: chlorellę czy spirulinę?

W skrócie: chlorella to detoks (w tym metali ciężkich), spirulina to białkowa bomba odżywcza (zalecana również dla dzieci).

Jednakże w kontekście profilaktyki porównywanie tych glonów nie ma najmniejszego sensu, bo najlepiej działają w tandemie. I pomimo tego, że poziom białek, kombinacja witamin, minerałów, składników odżywczych i fitochemicznych wskazuje na korzyść dla chlorelli, poniższy schemat wyraźnie obrazuje na wzajemne uzupełnianie się obu glonów:






WARTOŚCI ODŻYWCZE:

BIAŁKO, ŻELAZO i BETA KAROTEN

  • ze względu na wysoką jakość obecnego w chlorelli białka, z powodzeniem może być stosowana jako wysokobiałkowy suplement w dietach niskokalorycznych, czy dla osób chorujących na anemię. Ponadto występują w niej znaczące ilości żelaza, cynku, kobaltu i karotenu (prowitaminy A), która bardzo korzystnie wpływa na wszelkie problemy skórne

CHLOROFIL

  • zawiera mnóstwo chlorofilu (czynnik wzrostu chlorelli - CGF - chlorella growth factor) – najwięcej ze znanych naturalnych źródeł. Budowa chlorofilu jest zbliżona do hemoglobiny, co wprost przekłada się korzystnie na problemy związane z krwią, np. anemia. Przede wszystkim chlorofil korzystnie oddziałuje na błony śluzowe przewodu pokarmowego stanowiące naturalną barierę przed przedostawaniem się substancji toksycznych z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwiobiegu

LIZYNA

  • chlorella zawiera szczególnie dużo lizyny - aminokwasu, którego brakuje w diecie z dużą zawartością pszenicy. Ponadto lizyna jest jednym z lepszych aminokwasów wirusobójczych. Przyjmowanie lizyny zaleca się przy każdorazowym przeziębieniu i grypie

ŚCIANA KOMÓRKOWA

  • zawarta w niej sporopolleina jest substancją unikalną obecną w ściance komórkowej chlorelli. Metale ciężkie oraz toksyny są przez nią wiązane w sposób nieodwracalny i wydalane na zewnątrz, przez co chlorella jest jedną z najskuteczniejszych metod detoksu metali ciężkich z organizmu
  • błona komórkowa chlorelli składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. Warstwy te są podstawą absorbujących zanieczyszczenia właściwości chlorelli. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa wiążą toksyczne substancje. Składają się one z mikrowłókien celulozowych, które formują bardzo ustrukturyzowaną sieć. W tej właśnie sieci metale ciężkie jak też inne szkodliwe substancje zostają uwięzione, jak w pajęczynie. Ponadto średnia błona komórkowa chlorelli zawiera sporopollein - substancję, która również wiąże niektóre toksyny.

WITAMINA B12

  • Chlorella Pyroneidosa cechuje się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy B12. Przyjmując codziennie średnio 2-3 gramy chlorelli dostarczasz organizmowi ponad 3 razy więcej zalecanej dziennej dawki. Brak witaminy B12 może upośledzić sprawność intelektualną i wywołać zaburzenia neurologiczne. Niedobór tej witaminy narasta latami. I nawet niewielki jej deficyt, trudny do wykrycia w warunkach laboratoryjnych, jest niezwykle groźny.
  • witamina B12 ta jest jednym z ważniejszych składników diety, którego poziom spada wraz z wiekiem. Dzieje się tak, gdyż w miarę upływu lat zmniejsza się wydzielanie przez żołądek kwasu solnego, pepsyny i tzw. intrisic factor - białka wiążącego cząsteczki witaminy B12 z pożywienia. Oprócz starzenia się i związanej z tym obniżającej się asymilacji substancji odżywczych, najczęstszymi przyczynami braku witaminy B12 są: chroniczny nieżyt żołądka, nadużywanie alkoholu czy chroniczne zapalenie nerwów. Brak witaminy B12 daje o sobie natychmiast znać. Niszczone są czerwone krwinki, co skutkuje osłabieniem krwi jak i szybkim przemęczaniem się. Mogą również wystąpić zaburzenia systemu nerwowego, jak np. brak koordynacji mięśniowej (skurcze, drgawki).
  • witamina B12 przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Homocysteina jest szkodliwym dla układu sercowo-naczyniowego, aminokwasem łatwo poddającym się utlenianiu. Wówczas staje się źródłem wolnych rodników. Wysoki poziom homocysteiny zatruwa mózg - następuje pogorszenie nastroju, spada sprawność intelektualna, występują depresje i zaburzenia pamięci.

CZYNNIK WZROSTU CHLORELLI (CGF - Chlorella Growth Factor)

  • jest wyjątkowym elementem umiejscowionym w jądrze komórkowym chlorelli. Jest to złożony zestaw niezwykle cennych substancji, sprzyjających w naturalny sposób wzrostowi komórek. Składa się z kwasów nukleinowych, szeregu witamin, aminokwasów, cukrów, kompleksu protein, enzymów i glykoprotein.
  • GCF jest bardzo interesujący z fizjologicznego punktu widzenia, gdyż bakterie acidofilne w jego obecności namnażają się kilkakrotnie szybciej. Co to znaczy? Jest niezwykle przyjazną substancją dla naszej flory jelitowej, naszego własnego acidofilusa.

Zwróć na to uwagę !

  • Kluczowa kwestia - forma chlorelli

    Najważniejsza kwestia, na którą powinieneś zwrócić uwagę to forma w jakiej kupujesz chlorellę, czy spirulinę. Dostępne są tabletki, kapsułki i bardzo ostatnio popularny proszek.

    Jak to jest, że jem tę chlorellę i jem i nic nie działa? Z chlorellą i spiruliną jest tak, że obie mają bardzo szybkie normy utleniania. Coś na zasadzie oleju lnianego, który wiadomo, że po upływie miesiąca jest w kontekście zdrowotnym bezużyteczny.

    Żeby więc w ogóle miało sens korzystanie z dobrodziejstw tych obu tych cennych suplementów, muszą być spełnione pewne normy produkcyjne. Zapomnij więc o proszku, bo jego data przydatności to jakieś 3 – 5 miesięcy. Chyba, że masz zaufanego sprzedawcę i wiesz dokładnie ile czasu upłynęło od produkcji do dostawy. Proszek to obecnie najprostsza i najtańsza forma pakowania suplementu na rynku, dlatego w przypadku chlorelli i spiruliny warto zwrócić na to uwagę.

    Trochę lepiej, ale w zasadzie podobnie sytuacja wygląda z kapsułkami. Powietrze w kapsułkach zamykane jest już podczas produkcji wraz z ekstraktem. Data ważności jest tutaj dłuższa niż w przypadku proszku, ale problem pozostaje ten sam.

Jedyna racjonalna forma chlorelli i spiruliny to tabletka wyprodukowana metodą prasowania pod ciśnieniem, tak żeby zawierała 100% substancji czynnej:
  • sprasowanie zmniejsza powierzchnię styku z powietrzem miliony razy co pozwala zachować cenne właściwości chlorelli przez długi czas (3 lata). Zatem proces utleniania się i deterioracji produktu dzięki temu zabiegowi mocno spowalnia
  • sprasowanie pozwala na nie stosowanie domieszek (m.in. spajaczy)

    Zatem proces utleniania się i deterioracji produktu spowalnia się dzięki temu zabiegowi, gwarantując zachowanie nie zmienionych właściwości oraz świeżości przez długi okres.

  • Chlorella większa niż 250 mg to ściema?

    Znajdziesz wiele tabletek chlorelli i spiruliny, które mają po 500mg. Czy taka tabletka jest 2 razy bardziej ekonomiczna? Czy ma to w ogóle sens? Postaram się krótko wyjaśnić, że niestety nie bardzo..

    Aby nie zachodziła potrzeba używania pary wodnej o zbyt wysokich parametrach, mogących mieć wpływ na utratę części wartości odżywczych za bezpieczną granicę uważa się wagę tabletki do 250mg. Powyżej tej wagi parametry ciśnienia oraz pary technicznej powodują utratę cennych właściwości chlorelli i spiruliny. Najbezpieczniej jest robić tabletki poniżej normy granicznej, ok. 20% poniżej poziomu uznawanego za bezpieczny, co w sumie daje 200mg. Uwaga ta oczywiście nie dotyczy kapsułek.

  • Pochodzenie algi

    Z popularnymi produktami dzieje się niestety tak, że zaczynają być produkowane na skalę masową. W przypadku spiruliny i chlorelli niezwykle istotne jest skąd pozyskiwane są algi, gdyż wiele produktów obecnie na rynku jest mocno zanieczyszczonych z uwagi na obszary oddziaływania wybuchu elektrowni Fokushima.

    Zatrucie środowiska poszło w kierunku zachodniego wybrzeża USA, a ominęło np. Chiny. Paradoksem, jak dla mnie, są w tym temacie chociażby hawajskie algi, które kwalifikują się pod obszar oddziaływania wybuchu.

  • Proces Broken Cell Wall - mechaniczne uszkadzanie błony komórkowej

    Bardzo ważny w przypadku chlorelli czy spiruliny jest proces mechanicznego łamania ścianki komórkowej (Broken Cell Wall) opatentowany metodą DynoMill. Zapewnia to podwyższoną biodostępność i kwalifikuje suplement to do klasy PREMIUM. Procesowi uszkadzania błony komórkowej otwiera drogę do całego bogactwa tych alg zawartego w ich jądrze. Przyswajalność suplementu wzrasta z 50% do około 90%!

  • Uprawy kontrolowane - chlorella chłonie toksyny jak gąbka!

    Wszelkie wysiłki zmierzające do produkcji chlorelli w warunkach naturalnych kończyły się niepowodzeniem. Jakość uzyskiwanego produktu była za każdym razem bardzo niska. Chlorella pochłania substancje toksyczne oraz bakterie chorobotwórcze z niesamowitą szybkością.

    Ta użyteczna właściwość dla naszego organizmu może być jednak problemem w naturalnych zbiornikach wodnych, jeśli hodowla nie podlega kontroli. Niemożliwe jest zabezpieczenie jeziora przed dostępem bakterii, jak również utrzymanie w nim prawidłowego pH. Dochodzi do tego jeszcze problem wybuchu elektrowni Fokushima. Finalnie taką zanieczyszczoną algą robisz rzeczywiście detoks organizmu, ale jednocześnie dostarczasz sobie nowych toksyn. I mamy błędne koło..

    Dlatego produkcja alg powinna odbywać się w sztucznych, specjalnie do tego celu zaprojektowanych zbiornikach. Zwróć uwagę, czy nabywany produkt posiada międzynarodowe znaki jakości, gwarantujące najwyższą czystość, a tym samym korzyści dla organizmu.

  • Feoforbidy - alergeny w chlorelli

    Chlorella zawiera zespół pewnych alergenów (feoforbidów), dlatego należy kupować chlorellę o jak najniższej zawartości tych związków.

  • Skażenie preparatów witaminowych

    Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty i płacisz tym samym więcej za jakość, albo nie kupuj wcale. Więcej szkody wyrządzasz sobie spożywając zanieczyszczenia wraz z taką podejrzaną „witaminą”, niż dostarczasz sobie substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

    „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

    Takie fakty stwierdzała w swoich książkach słynna badaczka polutantów środowiskowych – Hulda Clark, która z założenia przestawała używać preparatów danej firmy, u której wykryła choć jedną skażoną partię suplementów. W swoich źródłach polecała naprawdę nieliczne firmy takie jak BRONSON Pharmaceuticals, EDOM Labs, Now Foods, które uznawała za 100% bezpieczne.

  • Certyfikaty jakości

    Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w najgorszym trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami. Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne świadectwa.

Jak stosować?

  • Typowa kuracja (wewnętrzna)

    2 do 3 gramów (10 - 15 tabletek) chlorelli dziennie. Wiele źródeł wymienia nawet 5g dziennie. Taka dawka jest dobrze tolerowane zarówno przez dorosłych jak i dzieci.

    Zażywaj zarówno przed, w trakcie jak i po posiłku, popijając dużą ilością wody.

    Możesz pobierać zalecaną dawkę jednorazowo lub rozłożyć ją na dwie lub trzy tury, co zresztą jest bardzo efektywną metodą.

  • Kuracja dla dzieci

    1 rok – 0.5g (2 tabletki)
    4-5 lat – 0.7g (3 - 4 tabletki)
    6 - 7 lat – 1g (5 tabletek)

  • Częstotliwość przyjmowania

    5 dni w tygodniu - resztę pozostaw organizmowi na odpoczynek. Organizm potrzebuje zarówno czasu na naprawę jak i na regenerację. Ta uwaga tyczy się każdej suplementacji, ale jest zróżnicowana zależnie od suplementu.

  • Antagonista:

    Witamina C jest antagonistą dla chlorelli. Chlorella neutralizuje działanie Witaminy C. Przyjmuj witaminę C najlepiej innego dnia albo przynajmniej w odstępach 3h.

  • Czas kuracji: -

  • Uwagi:

    • Kobiety w ciąży i karmiące

      Produkt nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

    • Witamina B12

      Witamina B12 zawarta w chlorelli stanowi niestety nieprzydatne dla człowieka analogi – posiada tzw. postać nieaktywną. Dostarczanie aktywnej B12 dopiero uruchamia możliwość korzystania z analogów, więc jeśli jesz mięso, nabiał, drożdże, zapewne Twój organizm wykorzysta te analogi. Jednak osoby na dietach wege, które mają spore niedobory B12, nie mogą liczyć tu na chlorellę. Niezbędna jest niezależna suplementacja B12

    • Zielony stolec

      Jeśli zauważysz u siebie zielony stolec. Jest to spowodowane wysokim stężeniem chlorofilu w chlorelli. To nie jest niebezpieczne. Tym bardziej nie jest to znak przedawkowania.

    • Większy jak i częstszy stolec

      Jeśli zaobserwujesz większy jak i częstszy stolec - nawet w niektórych przypadkach do trzech razy dziennie. Jest to znak oczyszczania jelit i ich powrotu do zdrowego rytmu pracy

    • Zero skutków ubocznych

      Badania naukowe dowiodły, że spożycie chlorelli nawet do 1kg dziennie, nie niesie ze sobą żadnego ryzyka. Nawet, gdyby było możliwe połknąć tak dużą ilość chlorelli w ciągu jednego dnia to poza dolegliwościami ze strony żołądka w postaci uczucia ciężkości, nie przyniosłoby to żadnych skutków ubocznych. Alergiczne reakcje na chlorellę są możliwe, jednakże należą do rzadkości.

    • Uczucie wzdęcia

      Jeżeli podczas przyjmowania chlorelli, czujesz się napęczniały, pij więcej wody oraz produktów bogatych w kwasy mlekowe: kefir, jogurt, zsiadłe mleko.

Powiązane artykuły

2 komentarze:

  1. Spotkałem się z opinią że algi są doskonałą pożywka dla candidy, mam wrażenie że sam się o tym przekonałem, po przyjmowaniu chloreli mój stan się drastycznie pogorszył, chyba ze była to reakcja na oczyszczanie herex itp ?Jak by się Pani do tego odniosła ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam taką opinię. Chodzi głównie o to, że chlorella (czy też inne algi) mają w sobie żelazo i witaminy z grupy B, którymi candida lubi się karmić. Idąc jednak tym torem, w każdym wartościowym posiłku można by się doszukać pożywki dla candidy. A nie chodzi przecież o to, żeby głodować..
    Z drugiej strony chlorella ma właściwości mocno oczyszczające z metali ciężkich i to czego doświadczyłeś po jej spożyciu wskazuje mi raczej na ten efekt. Jak to właściwie nazwałeś - była to reakcja herxa. Statystycznie niestety większość z nas jest obciążona jakimiś metalami.

    OdpowiedzUsuń