wtorek, 10 stycznia 2017

Dieta Autoimmunologiczna / Anty-Candida, czyli 20 zasad każdej dobrej diety - cz. 2


Seria artykułów:

8. Mięso i ryby w umiarkowanych ilościach


Generalnie mięso, czy to ptak, świnia czy ryba, nie jest przeciwskazaniem w przypadku chorób autoimmunologicznych, ale też mięso z supermarketu, które większość z nas jada, nie reprezentuje ze sobą specjalnych wartości prozdrowotnych. Zawiera dużo hormonów, czynników wzrostu i pasożytów.

Dostarcza oczywiście białek. Jednak białka zawarte w mięsie spożywane w dużych ilościach zakwaszają Twój organizm. Są tym bardziej zakwaszające, im jesteśmy starsi, gdyż organizm ma trudności z ich strawieniem.

Więcej na ten temat - Typowe błędy w Diecie Paleo, czyli jak nie chodzić wiecznie głodnym

Osobiście umiarkowane ilości mięsa rekompensuję sobie dobrej jakości chlorellą i spiruliną.

 Dieta wysokobiałkowa   =   Dieta Pro-nowotworowa   =   Dieta Pro-wieńcowa

 Dieta Nisko Białkowa   =   Dieta Anty-nowotworowa   =   Dieta Anty-wieńcowa

Mięso, jako takie, nie jest złym wyborem w przypadku endo i innych chorób z autoagresji. W końcu trzeba coś jeść! Ale mowa o mięsie dobrej jakości! W przeciwnym razie, chcąc jednocześnie unikać glutenu w diecie, tworzysz błędne koło, bo wraz z kiepskim mięsem zjadasz też gluten z pasz, którymi karmi się zwierzęta.

Mięso powinno być częściowo gotowane, aby ułatwić już na tym etapie rozkład białek. Najlepiej oczywiście, gdyby było z hodowli ekologicznej, gdzie zwierzęta nie były karmione antybiotykami, paszą z GMO i glutenem.

Jeśli już spożywasz mięso z supermarketu, to przynajmniej przegotuj je 20 – 30 minut i pozbądź się chociaż częściowo tego całego „toksycznego koktajlu”.

To samo rób przyrządzając zupę, zawsze wylewaj tak zwane „pierwsze gotowanie”. Zawsze też dodawaj witaminy C do zup (wystarczy 1g), aby choć częściowo zredukowała ilość toksyn.

9. Kolendra i zielona herbata to od dziś Twoja rutyna


Poniższy schemat utrzymany przez miesiąc usunie większość metali ciężkich z organizmu:

Do swojej diety wprowadzasz sałatkę z garścią surowych posiekanych liści kolendry, przynajmniej trzy razy w tygodniu.

2-3 razy dziennie pijesz zieloną herbatę., która działa w kierunku wypłukiwania metali ciężkich z organizmu. Jednak nie więcej, herbata to niestety źródło fluoru, więc jeśli masz problemy z tarczycą, szczególnie powinieneś uważać na fluor. Zasada ogólna: max. 3 napoje herbaciane, bądź kawowe dziennie.

Mówi się, że biała herbata jest podobna w działaniu, co częściowo jest prawdą. Biała herbata jednak skuteczniej działa w kierunku wypłukiwania nadmiaru cukru z organizmu, niż niwelowaniu metali ciężkich.

10. Ograniczamy plastik i puszki


Bisfenol A lub BPA to niebezpieczny składnik zawarty w plastiku (torebki plastikowe, opakowania na żywność itp..). Wyścieła też wewnętrzną stronę puszek i bardzo destrukcyjnie wpływa na zdrowie!

Bisfenol A (BPA) – zawarty w plastiku i w puszkach:

- Działa jako pseudo-estrogen - żeński hormon 
- Zaburza działanie układu hormonalnego (dokrewnego), który powiązano z szeroką gamą dolegliwości (od endometriozy poczynając na zmianach behawioralnych kończąc)
- Wyraźnie osłabia układ odpornościowy

O plastiku więcej tutaj.

11. Braki wapnia to mit – ograniczamy nabiał


Oznacza to, że odstawiamy mleko, sery, „pseudo jogurty” (słodkie mazidła nazywane jogurtami).

Z produktów mlecznych najlepiej warto zrezygnować ze względu na kazeinę (która drażni jelita i wywołuje autoagresję) oraz alfa i beta laktoglobulinę. Nabiał zawiera również laktozę, która jest nietolerowana przez większość ludzi.

Jeśli masz problem z trądzikiem, nie musisz w ogóle testować nabiału. Nie jest on po prostu dla Ciebie wskazany. Trądzik to w duuużym skrócie alergia na nabiał.

Jeśli już włączasz nabiał na etapie Paleo Primal, to najlepiej w postaci fermentowanej.

Jeśli nie masz wyraźnej nietolerancji laktozy, z nabiału pozostawisz:

  • produkty naturalnie fermentowane, tj. żywy jogurt z bakteriami lactobacillus acidofillus i bifidobacterium, maślankę, kefir, czy twarde sery. - mają mało laktozy
  • tłuszcze takie jak masło, ghee (masło klarowane) - nie tylko zawierają mała laktozy, ale są też bardzo zdrowe
  • jajka, jeśli widzisz, że Ci nie szkodzą. Jajka to jednak bardzo alergenny produkt dla osoby z chorobą autoimmunologiczną. Nawet jeśli poczujesz się lepiej to za swoje maksimum powinieneś uznać co najwyżej 2-3 jajka w tygodniu.



Unikamy generalnie wszelkich produktów wzbogaconych wapniem. Rzekome ubytki wapnia i powiązane z tym tematy związane z osteoporozą to jeden z ciekawszych mitów XXI wieku (więcej tutaj).

Nadmiar wapnia prowadzi do zakwaszenia organizmu, a w szczególności komórek i tkanek, gdzie w rezultacie kończy się bólem mięśni i wypłukiwaniem magnezu. A to już jest realny problem dzisiejszych czasów. Magnez reguluje zresztą ilość wapnia, więc braki magnezu to braki wapnia. Proponuję zatem skupić się na cennym magnezie.

Normy WHO zmieniają się jak w kalejdoskopie..

W latach ’70 zalecany stosunek wapnia do magnezu wynosił 4:1 (realne prozdrowotne zalecenie)

W latach ’90 ten sam stosunek WHO zmieniła na 2:1

Czy niedługo możemy się spodziewać od naszych ekspertów kolejnej zmiany na 1:1 ?

Czy to organizm ludzki tak się zmienił na przełomie dwóch dekad? Czy może popularyzacja produktów mlecznych jest tak szeroko rozpowszechniona, że nie ma szans wpasować się w widełki z lat ’70, które rzeczywiście były zaleceniem prozdrowotnym?

Lepiej więc przyjąć zasadę unikania wapnia, bo i tak dostarczymy go sobie tam gdzie byśmy się tego najmniej spodziewali. Współczesna dieta przemyca go dosłownie wszędzie!



O mleku więcej tutaj.

12. Raczej ogranicz owoce


Jeśli chorujesz na Candida lub wysoką insulinooporność, czy masz poważne problemy jelitowe, najlepiej wyeliminuj je całkowicie na pewien okres (soki owocowe również).

Wiem, brzmi to fatalnie, ale spróbuj przetrawić parę faktów:

  • Większość owoców zawiera kwas cytrynowy i cukier (szczególnie cytrusy). Zdrowy organizm poradzi sobie z nimi bez problemu. Chory niestety nie.
  • Poza tym fruktoza to wbrew pozorom substancja wysoce ciężkostrawna - zabójstwo dla wątroby!
  • Niektóre osoby w ogóle nie mają enzymu trawiącego fruktozę! I nie da się tego zbadać zwykłymi badaniami nietolerancji. Wyłącznie testy metanowo-wodorowe dojdą do problemów z enzymami i trawieniem węglowodanów (tzw. nietolerancje FODMAPS)
  • Dotyczy to w szczególności nowotworów i osób z candidą – chorób, które żyją dzięki cukrowi.

Jeżeli zaleczysz już kandydozę, możesz zacząć sobie pozwalać na umiarkowaną ilość owoców (najlepiej tych mało słodkich). Jeżeli Candida, wciąż Ci towarzyszy – to zaostrzasz tylko chorobę. Po co jeszcze dodatkowo obciążać organizm? Wykonujesz w ten sposób syzyfową pracę.

Proces trawienny owoców (fruktozy) u osoby chorej:

- zużywa alkaliczne wodorowęglany
- zakwasza organizm
- osłabia układ odpornościowy
- pomaga chorobom, takim jak candida, insulinooporność, chora wątroba, dna moczanowa, czy rak, rosnąć w siłę

Więcej o fruktozie i jej destrukcyjnemu działaniu - tutaj.

Możesz natomiast jak najbardziej spożywać ekstrakty z owoców (suplementy) takie jak ekstrakt z wina, grejpfruta, czy z pestek winogron. Nie zawierają one już fruktozy.

Ja dziś już pozwalam sobie na niewielką ilość owoców, ale sama po sobie widzę, że mocno podnoszą one ilość glukozy we krwi. Znam swoje granice i jeśli przesadzę z owocami czy sokami, ból głowy murowany. Obserwuję to szczególnie podczas oczyszczania wątroby, kiedy trzeba wypić litr soku jabłkowego dziennie! Słabo to znoszę..

13. Unikaj sztucznych słodzików i glutaminianu sodu (MSG)

Słodziki i MSG zalicza się do ekscytotoksyn, tj. substancji powiązanych z chorobami o podłożu nerwowym. ADHD na przykład znajdzie tu jak najbardziej swoje uzasadnienie. Ekscytotoksyny stymulują komórki nerwowe – konkretnie neurony – doprowadzając je finalnie do śmierci.


Aspartam, sukraloza, splenda i sacharyna to wyjątkowo silnie zakwaszające substancje.

Aspartam jest zdecydowanie pionierem żywności kwasotwórczej. O ile w ogóle można go nazwać „żywnością”.. Aspartam to również neurotoksyny (MSG też się do nich zalicza), które niszczą ośrodkowy układ nerwowy. Substancje te są bardziej uzależniające niż heroina, kofeina i nikotyna razem wzięte! Sprawiają, że ich „ofiary” wprost nie mogą się nimi nie przejadać. W organizmie aspartam metabolizuje się na formaldehyd i metanol - bardzo silnie trujące substancje. Już 10ml wystarczy, aby dorobić się permanentnej ślepoty!

Sukraloza to chlorowany węglowodór. Badania pokazały, że powoduje kurczenie się grasicy, powiększenie nerek, poronienia i niską wagę płodu, jako że wszystkie te obszary są szczególnie wrażliwe na związki chloru w postaci węglowodorów.

Sacharyna - nawet umiarkowana dawka może zwiększać częstotliwość występowania guzów u ludzi z nowotworami.


MSG jest niedozwolony z tych samych powodów, co aspartam. Antidotum na MSG jest tauryna (aminokwas), który występuje głównie w rybach.

A może przekona Cię, że od MSG i jemu podobych szybko się tyje? :)



Więcej o ekscytotoksynach tutaj.





Seria artykułów:

Źródła:
Parhatsathid Napatalung with Bill Thompson - pH Balanced for Life: The Easiest Way to Alkalize, 2012
Bradley J. Willcox, D. Craig Willcox, Makoto Suzuki - The Okinawa Diet Plan, 2005
Andreas Moritz - Vademecum Naturalnego Zdrowia, 2006

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz