czwartek, 19 stycznia 2017

Dieta - Protokół Autoimmunologiczny (AIP)



Wszyscy wiemy, że choroby autoimmunologicznej wyleczyć do końca się nie da. Odpowiednia dieta może jednak uśpić chorobę, spowodować remisję i całkowity brak objawów. Protokół immunologiczny jest dość nietypową dietą, bo wyklucza wiele całkiem zdrowych produktów.


Protokół Autoimmunologiczny to niezbędne zaplecze do gruntownego wyleczenia jelit. 30 dni to jednak umowne minimum. Zalecany czas na takiej diecie to 2-3 miesiące. Taki okres daje Ci już naprawdę spore efekty lecznicze, czyli uspokojenie układu immunologicznego. Dietę można oczywiście stosować do końca życia (bez obaw o niedobory), jednak nie oszukujmy się - nie jest to prosta sprawa. Po zaliczeniu tego etapu, możesz pozowlić sobie na mniej rystrykcyjną dietę docelową.


Zanim zaczniesz stosować obecną dietę przygotuj swoją kuchnię, umysł i ciało na spore zmiany. Poniższe zalecenia mogą być trudne do zaakceptowania, dlatego warto wszystko wcześniej skrupulatnie zaplanować. Zacznij od zrobienia zapasów, potem ułóż grafik posiłków i do dzieła!



Jeśli stosujesz cały Protokół Autoimmunologiczny, jesteś na 1 Etapie Diety:


Problem z Protokołem Autoimmunologicznym - Jak przetrwać?

Wiele osób ma problem z tym etapem diety. Protokół Autoimmunologiczny to naprawdę duże wyzwanie. W kółko zadajesz sobie te same pytania: Od czego zacząć? Co jeść? Jak wytrzymać? Ja nie dałam mu rady dłużej niż 3 miesiące, ale są i tacy co trzymają się w ryzach rok, albo i dłuzej?

Moje pierwsze podejście skończyło się fiaskiem, pomimo pozytywnego nastwienia i skrupulatnego zaplanowania jadłospisu. Jednak ta porażka paradoskalnie okazała się być metodą, bo czemu nie wchodzić na AIP “miękko”, czyli po trochu?

Jeśli też decydujesz się na podejście sukcesywne, spróbuj w pierwszej kolejności wyeliminować:

  • UŻYWKI (zwłaszcza alkohol i tytoń)
  • CUKIER rafinowany i sztuczne słodziki
  • GLUTEN (przynajmniej pszenicę na początek)
  • NABIAŁ

Kolejno idzie:

  • ŻYWNOŚĆ PRAWDZIWA, NIEPRZETWORONA

    • surowe mięso - nie wędliny, parówki, pasztety czy puszki
    • surowe warzywa i owoce - tzn. w całości, nie: krojone, pakowane w słoik lub puszkę i doprawione chemicznymi dodatkami.
    • gotowe dania
    • sklepowe słodycze
  • Problemy z trawieniem?

    Wiele osób ma na tym etapie problemy z trawieniem. U siebie też zaobserwowałam to zjawisko powracając z diety wege na mięsną. Jeśli wcześniej spożywałeś dużo węglowodanów i mało białka, organizm odzwyczaił się od ich trawienia (zwiększył pH kwasu żołądkowego na zasadowe). Przechodząc na nową dietę żołądek może mieć problem ze strawieniem białek, a Ty będziesz się czuł nieustannie głodny.

    Dlatego tak ważne jest przygotowanie do takiej diety, o czym piszę w Wytycznych do PROTOKOŁU Oczyszczania Jelit.

    Zakwaszenie żołądka powinno rozwiązać te problemy. Zanim jednak weźmiesz się za zakwaszanie, wykonaj prosty domowy TEST na pH żołądka.

  • PRODUKTY PROBLEMATYCZNE

    Na początku sama popełniałam masę błędów. Jest wiele produktów, do których nie wiesz jak podejść, albo po prostu zapominasz, że to co było jeszcze wczoraj zdrowe, dziś już niekoniecznie. Przykładowe moje błędy to np.:

    • mrożonki warzywne, które zawierają gluten, mleko, jaja i inne alergeny
    • albo kabanosy z Konspola, które, co prawda, mają dość dobry skład i są bezglutenowe, ale zawierają pieprz i kminek - niedozwolone na protokole
  • PLANUJ WSZYSTKIE POSIŁKI

    Codzienne zastanawianie się, co przygotować czy kupić, stresowało mnie do tego stopnia, że postanowiłam wziąć się w garść i zacząć regularne planowanie. Dzięki temu naprawdę odetchnęłam.

Smakowitości

Wysokiej jakości produkty białkowe:

  • Organiczna wołowina
  • Organiczna jagnięcina
  • Organiczna wieprzowina
  • Organiczny drób (kury, kaczki, indyki)
  • Sardynki w wodzie
  • Dzikie ryby (dorsz, halibut, pstrąg tęczowy, rdzawiec, sola, pstrąg)
  • Dziczyzna

Organiczne warzywa:

  • Karczochy
  • Szparagi
  • Jarmuż
  • Soczewica
  • Pędy bambusa
  • Sałata
  • Buraki
  • Grzyby
  • Kapusta właściwa chińska
  • Oliwki (w wodzie)
  • Cebula
  • Pasternak
  • Wodorosty
  • Brokuły
  • Szpinak (i inne zielone warzywa liściaste)
  • Brukselki
  • Dynia
  • Kapusta
  • Kalafior
  • Bataty
  • Seler
  • Rzepa
  • Szczypiorek
  • Ogórki
  • Cukinia

Zdrowe tłuszcze:

  • Awokado
  • Olej z awokado
  • Olej kokosowy
  • Olej z pestek winogron
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z krokosza barwierskiego

Organiczne owoce:

  • Jabłka
  • Kiwi
  • Sos jabłkowy (niesłodzony)
  • Cytryny
  • Morele
  • Limonki
  • Awokado
  • Mango
  • Banany
  • Melony
  • Nektarynki
  • Czarne borówki
  • Pomarańcze
  • Wiśnie
  • Brzoskwinie
  • Kokos
  • Gruszki
  • Żurawina
  • Maliny
  • Figi
  • Truskawki
  • Grejfruty
  • Mandarynki
  • Winogrona

Przyprawy:

Pamiętaj, aby uważnie czytać etykiety - termin „przyprawy” może oznaczać niemalże wszystko i zawierać na przyktad gluten.

  • Ocet jabłkowy
  • Bazylia
  • Nasiona kopru włoskiego
  • Liść laurowy
  • Czosnek
  • Czarny pieprz
  • Imbir
  • Kakao (100%)
  • Musztarda
  • Kardamon
  • Gałka muszkatułowa
  • Szaranczyn
  • Oregano
  • Kolendra siewna
  • Pietruszka
  • Cynamon
  • Rozmaryn
  • Goździki
  • Sól morska (w kolorze szarym, każda inna wybielona to ściema) lub himalajska
  • Kminek
  • Estragon
  • Mniszek lekarski
  • Tymianek
  • Koper ogrodowy
  • Kurkuma

Napoje orzeźwiające:

  • Domowej roboty soki owocowe i warzywne
  • Herbata (bezkofeinowa herbata ziołowa; w razie potrzeby umiarkowane ilości organicznej zielonej herbaty)
  • Woda (filtrowana, mineralna, selcerska)

Pozbywamy się

W tej części nie będzie łatwo, ale jak po tygodniu zaobserwujesz u siebie lepsze samopoczucie, zapewniam Cię, że nie będziesz chciał wracać do tych produktów.

Toksyczne pokarmy – do wyrzucenia

  • Alkohol
  • Jedzenie fast food
  • Pokarmy przetworzone
  • Dodatki: barwniki, substancje smakowe, konserwanty
  • Jedzenie modyfikowane genetycznie (GMO), w tym olej rzepakowy i cukier z buraków cukrowych
  • Mięso poddane obróbce: mięso w puszce (z wyjątkiem ryb), wędliny, hot dogi (z wyjątkiem bezglutenowej kiełbasy)
  • Przetworzone, rafinowane oleje: majonez, dressingi do sałatek, tłuszcze do pieczenia, serki do smarowania
  • Rafinowane oleje, uwodornione tłuszcze, tłuszcze trans (także margaryna)
  • Substancje pobudzające i kofeina: czekolada, kawa, środki udrażniające drogi oddechowe, yerba mate. Jeżeli rezygnacja z kawy jest dla Ciebie trudnym krokiem, pomoże Ci w tym 3% woda utleniona. Więcej przeczytasz tutaj.
  • Substancje słodzące: cukier, słodkie alkohole, naturalne słodziki (miód, agawa, syrop klonowy, melasa, cukier z palmy kokosowej), słodzone soki, syrop glukozowo-fruktozowy (stewia jest dopuszczalna w ograniczonych ilościach). W ostawieniu cukru pomoże Ci chrom.
  • Tłuszcze trans i uwodornione oleje używane przy produkcji produktów paczkowanych i przetwarzanych

Przyprawy – do wyrzucenia

  • Sos barbecue
  • Pieprz cayenne (nie myl z czarnym pieprzem)
  • Czekolada (z wyjątkiem czekolady 100% kakao)
  • Keczup
  • Papryka
  • Płatki czerwonej papryczki
  • Przyprawy zaostrzające smak
  • Sos sojowy
  • Sos tamari
  • Sos reriyaki

Produkty wywołujące stan zapalny – do wyrzucenia

  • Kukurydza i produkty na niej oparte (jak kukurydziana mąka i kasza) oraz pokarmy zawierające robiony z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. Pola kukurydzy podlewane są roundupem!, który już dziś bezpośrednio wiąże się z ZNJ.
  • Nabiał: masło i masło klarowane (ghi /gee - jak najbardziej dozwolone i wskazane w etapie kolejnym), kazeina, sery, twaróg, śmietana, mrożony jogurt, kozi ser (dozwolone później), lody, mleko, zabielacz do kawy (bez dodatku nabiału), serwatka, jogurty (naturalne żywe jogurty później dozwolone)
  • Jajka
  • Gluten: wszystkie produkty zawierające jęczmień, żyto i pszenicę. Więcej o glutenie i o tym jaka to trująca toksyna - tutaj.
  • Zboża bezglutenowe i zawierające namiastki glutenu: szarłat, proso, owies, komosa ryżowa, ryż
  • Rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca pospolita, groszek (świeży i suszony), groch cukrowy (lektyny!)
  • Psianki: bakłażan, papryka, ziemniaki (z wyjątkiem batatów), pomidory, pieprz (unikaj tylko świeżego, czarny mielony Ci nie zagraża)
  • Orzechy, w tym masło orzechowe
  • Orzeszki ziemne (źródło tłuszczy trans)
  • Nasiona, w tym nasiona słonecznika
  • Soja i wszystko, co pochodne
  • Słodzone soki owocowe


Moja sugestia

Moja osobista uwaga dotyczy czasu bycia na powyższej diecie, zanim przejdziesz do etapu mniej rystrykcyjnego. Moim zdaniem warto wydłużyć ten etap do 2-3 miesięcy i już najlepiej do niego nie wracać :) Tego Ci oczywiście życzę, bo są też osoby, które na Protokole AIP są do końca swojego życia (np. chore na celiakię).

Dr Amy Myers w swojej książce co prawda pisze o 30 dniach, ale podkreśla też, że jest to minimalny czas na to, aby poczuć się lepiej. Jeśli dasz radę przetrzymać ten trudny okres dłużej, to tylko z korzyścią dla Ciebie.


Powodzenia! :)



Seria artykułów:

Źródła:
Amy Myers, The Autoimmune Solution, 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz